Aktuellt 1/6-30/6 2021

Solförmörkelse 10/6

Hela månaden har vi en maximalt sommarljus himmel, där inte mycket i stjärn- eller planetväg kan lysa igenom. Från södra Sverige kan man de första dagarna möjligen ännu se Mars lågt i nordväst kring midnatt, men den är inte längre särskilt iögonenfallande. Den syns nedanför till vänster om Castor och Pollux, och lyser svagare än dem båda. Ekliptikans ogynnsamma lutning gör att vi heller inte ser Jupiter eller Saturnus före midsommar.

Det positiva är att vi mitt på dagen den 10 juni från hela Sverige kan se en partiell solförmörkelse. I Norrland förmörkas mer än halva soldiametern, och längst i söder åtminstone en tredjedel. Det är förstås viktigt att inte titta på solen utan speciella filter, och det säkraste är alltid att föröka projicera en bild bakom en kikare. För hålltider och mer info, se Himlascener.

Från den 15/6 ungefär kan man sedan följa månens tilltagande på den ljusa himlen, först som bred skära, 19-20/6 som 70% full ovanför Spica, och 22-23/6 som 95% full lågt ovanför till höger om Antares. Fullmånen den 24-25/6 är så sydlig att den inte kommer över horisonten norr om Örnsköldsvik. Från södra Sverige kan man i slutet av månaden åter se Jupiter och Saturnus. Den 28/6 klockan 01 står en ganska full måne lågt i sydost, och man kan se en stark Jupiter ett stycke ovanför till vänster och en betydligt svagare Saturnus ovanför till höger. Den 29/6 står Jupiter rakt ovanför månen

 

2 thoughts on “Aktuellt 1/6-30/6 2021

  1. Tack för en jättebra organiserad och välskriven sida. Jag är helt okunnig om astronomi men bor med vid utsikt över Östersjön från Visby, från sydost till nordväst. Här påminner himlen ofta om den jag som barn kunde se i Stockholm.

    Vackert och roligt!

    1. Roligt att du uppskattar sidan! (På grund av en massa spam måste jag manuellt godkänna alla kommentarer, därför dröjer det ibland innan de syns).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *