November 2024

Vid 22-tiden på kvällarna kan vi hela månaden se de tre yttre planeterna samtidigt. Saturnus är på väg ner i sydväst, Jupiter strålar högt i ostsydost, och Mars är på väg upp i ostnordost. Mars lyser nu lika starkt som Capella eller Vega, och är ett välkommet tillskott i den annars oansenliga stjärnbilden Kräftan. I slutet av månaden kan man från södra Sverige börja se Venus som Aftonstjärna.

1-9 Kring midnatt kan vi utan månstörning se den fina vinterhimlen, med Jupiter högt ovanför Orion i sydost. Mars finns längre ner i öster, och Saturnus lågt i västsydväst.

10  Vid 21-tiden på kvällen ser vi i sydsydväst Saturnus ovanför till vänster om en kommande oval måne. Jupiter strålar i öster medan Mars just gått upp i nordost.

Saturnus och månen vid 19-tiden den 10/11. Från sydligaste Sverigen kan man försöka se stjärnan Fomalhaut lågt över horisonten i söder.

 

17  Vid 22-tiden ser vi i ostsydost den strålande Jupiter nedanför till höger om en nästan full avtagande måne. Saturnus står lågt i sydväst, och den röda Mars på samma höjd i ostnordost.

20  Omkring klockan 22 ser vi i ostnordost Mars nära nedanför till höger om en avtagande oval måne. Saturnus står i sydväst och Jupiter strålar ovanför Orion i sydost

22/23 Regulus nära nedanför till höger om halvmånen, lågt i öster kring midnatt. Längre upp åt höger lyser Mars, och i sydsydost strålar Jupiter och vinterhimlen.

25  Med fältkikare kan vi se stjärnan beta i Jungfrun intressant nära ovanför till vänster om en tjock avtagande månskära, i sydsydost omkring klockan 06. Jupiter strålar i väster medan Mars finns högre upp i sydväst.

27-28 Vackra morgonhimlar med Spica nedanför till vänster (27/11) eller längre ovanför till höger (28/11) om den avtagande månskäran, i sydost omkring 06.30. Högre upp i sydväst lyser Mars och i väster strålar Jupiter.