2022

Planeterna:

Merkurius har oftast en gynnsam (kvälls-)elongation på våren och en (morgon-)elongation på hösten, och i år kommer dessa i april resp. oktober. Möjligen kan man få en skymt också de första dagarna av januari och de sista i december. Venus är morgonstjärna från januari till oktober, men vårens ekliptikalutning gör att den bara syns kring den störta elongationen i  mars och april, plus lite kort i augusti. Även när den blivit aftonstjärna i slutet av året är ekliptikalutningen fel, så den fortsätter att vara osynlig. Sedan har alla de yttre planeterna sina oppositioner på höstsidan, vilket innebär att de som morgonobjekt under våren på grund av ekliptikalutningen blir i stort sett osynliga. Mars har sin opposition i december, men börjar inte synas förrän i juli. På hösten syns den sedan allt bättre fram till en halvbra opposition den 8 december. Jupiter och Saturnus börjar året som kvällsobjekt, men efter konjunktioner med solen i februari och mars hamnar också de som osynliga morgonobjekt på vårekliptikan. Efter oppositionerna (Saturnus den 14 augusti och Jupiter 26 september) blir de kvällsobjekt på höstekliptikan, och syns dåligt då också.

Förmörkelser och ockultationer:

I sydvästra Sverige kan man se de första minuterna av en månförmörkelse den 16 maj, medan den partiella solförmörkelsen den 25 oktober syns bra i hela Sverige. Den 8 december kan vi se en spännande ockultation av Mars precis vid fullmåne och opposition, men den kräver teleskop för att synas bra.

Januari 2022

I början av månaden kan vi se Jupiter och Saturnus tidigt på kvällarna, och från sydligaste Sverige också Merkurius. Redan kring 15/1 försvinner Saturnus från kvällshimlen, medan Venus samtidigt dyker upp som (dålig) morgonstjärna lågt i sydost. Även Mars finns i närheten, men den är för ljussvag för att lätt synas. Den fina vinterhimlen syns utan månstörning en vecka i början och en vecka i slutet av månaden.

4Från sydligaste Sverige kan man omkring 17.00 nedanför till höger om Jupiter, lågt över horisonten i sydväst, se en smal månskära. Rakt ovanför månskäran finns Saturnus. Från övriga Sydsverige ser man bara Jupiter och Saturnus, och från övre Norrland bara Jupiter.

5Ovanför till vänster om en fin månskära, i sydsydväst vid 17-tiden, strålar Jupiter, och längre ner åt höger kan man också se den svagare Saturnus.

6  Jupiter rakt till höger om månskäran, i sydsydväst vid 17-tiden. Längre ner åt höger syns Saturnus.

Schematisk bild av kvällshimlen den 6 januari. De ganska svaga stjärnorna ligger i Vattumannen och Stenbocken.

 

7-13  Från sydligaste Sverige kan man med fältkikare se Merkurius i samma synfält som Saturnus, lågt i sydväst omkring 17.00-17.15. Den ljusstarkare Merkurius finns nedanför till höger, och närmar sig till ett minsta avstånd av 3,4 grader den 12/1.

13En 85% full måne står denna kväll mellan Aldebaran och Plejaderna, högt i söder vid 21-tiden.

17  Fullmånen syns som steg tre på linjen CastorPollux-månen, i ostsydost vid  21-tiden. Den lyser dock så starkt att det är svårt att se de båda Tvilling-stjärnorna.

20  Regulus rakt till höger om en ännu ganska full (92%) avtagande måne, i öster vid 21-tiden.

26  På morgonen omkring 06.50 ockulterar månen den intressanta glesa dubbelstjärnan Zubenelgenubi (alfa i Vågen).  Om man tittar med fältkikare omkring 06.30 så bör man se stjärnparet till vänster om den belysta halvan av månen. Själva ockultationen kräver ett teleskop för att synas vid månens ljusa rand. Liksom vid en solförmörkelse kommer månskuggan från väster, så ockultationen sker 06.48 i Göteborg men dröjer till 06.54 i Stockholm, och himlen är redan ljus. När stjärnorna kommer fram igen bakom den mörka randen går solen strax upp.

28  Från södra Sverige kan man se Skorpionens huvud med stjärnan Antares nedanför till höger om en avtagande månskära, i sydsydost omkring 06.30. Längre åt vänster har också en strålande Venus gått upp.

 

Februari 2022

Planetmässigt har vi Jupiter på tidig kväll, och Venus på tidig morgon, ingendera idealiskt placerad. Jupiter sjunker allt lägre och blir osynlig efter omkring den 12/2. Venus är morgonstjärna större delen av året, men går på grund av ekliptikalutningen bara att se i februari/mars och augusti. Det är fortfarande högsäsong för Orion och vinterhimlen, bäst utan månstörning i början och slutet av månaden.

2  Från södra Sverige kan man omkring 17.30 rakt under Jupiter se en tunn månskära lågt över horisonten i västsydväst.

3 Vacker nymåne med jordsken, med Jupiter nedanför till höger. Titta i västsydväst omkring klockan18.

9 Tjock halvmåne mellan Aldebaran och Plejaderna, högt i söder omkring klockan 19. Nedanför till vänster syns Orion.

Utsikt mot söder den 9 februari vid 19-tiden

 

16 Regulus nedanför till höger om fullmånen, i öster vid 19-tiden. I söder syns Orion och hela vinterhimlen.

19 Stjärnan Porrima (gamma i Jungfrun) ockulteras sett från Norrland, medan månen sett från Stockholm och orter längre söderut passerar nära ovanför. Den ljusstarka månen (89% avtagande) gör det dock svårt att se något utan teleskop. För den som vill försöka titta är här en tidtabell för några orter. (Stjärnan är en välkänd dubbelstjärna, så ockultatione sker i två steg med flera sekunder emellan).

ock börjar                           ock slutar
Stockholm                     nära miss 22.23
Östersund               22.10                 22.41
Luleå                       22.09                 22.53
Kiruna                     22.08                 22.57

24 Stjärnan Antares i Skorpionen syns nära nedanför den avtagande halvmånen i söder omkring 05.30. Venus strålar lågt i sydost.

Mars 2022

Vi ser nu ingen planet på kvällstid, och även Venus försvinner från morgonhimlen efter ungefär den 20/3. Vi kan titta vidare på vinterhimlen i början och slutet av månaden, och annars följa månens växlande utseende.

4-5 Två vackra kvällar när vi kan se en månskära med jordsken i väster tillsammans med Orion och vinterhimlen i sydsydväst. Den 4/3 bör man gå ut vid 19-tiden, den 5/3 går det bra fram till 20.

8  Tjock månskära nedanför till vänster om Plejadena, högt i västsydväst vid 20-tiden.

16 Regulus nedanför en nästan full måne, på väg ner i väster omkring 04.30. I gryningen efter 5 kan man se Venus gå upp i sydost.

17/18 Fullmåne mellan Lejonet och Jungfrun, uppe hela natten.

23 Från södra Sverige kan man se Antares nedanför till vänster om en trekvartsfull måne, i söder vid 4-tiden. Vid 5-tiden går Venus upp i sydsydost, men himlen är ljus.

Utsikt mot söder den 23/3 klockan 04.00.

 

28 Den som befinner sig på en sydligare latitud kan se en fin morgonsamling med Venus, Mars, Saturnus och en avtagande månskära över 40 grader från solen. Det är för oss här uppe i Norden som ekliptikan lutar så opraktiskt att solen går upp nästan samtidigt som planeterna.