Augusti 2024

Tre planeter syns bra på augustihimlen. Saturnus är uppe redan i skymningen, medan vi får vänta lite på Mars och Jupiter nära Aldebaran. I mitten av månaden passerar Mars förbi Jupiter, och den 21/8 ockulteras Saturnus på dagtid av månen. På grund av kombinationen av ekliptikans och månbanans lutningar är det ovanligt svårt att se den kommande månen på mörk himmel, och det är fritt fram att titta på vintergatan före den 15/8.

1  Från södra Sverige har vi en intressant himmel på morgonen den 1/8. Dels syns den fina triangeln med Jupiter, Mars och Aldebaran i ostnordost före klockan 02, dels ockulterar den avtagande månskäran stjärnan 136 Tauri. Månen syns till vänster om Jupiter, och med fältkikare syns stjärnan nära till vänster om skäran. Ockultationen (omkring 02.00) sker bakom den ljusa randen, och kräver teleskop för att ses tydligt, men 50 minuter senare kommer stjärnan plötsligt fram igen, vilket  är spännande att se även med fältkikare. Norr om Östersund kan vi se Jupiter och månen när det är som mörkast vid 01-tiden, men inte mycket mer.

2  Vacker avtagande månskära i nordost omkring 02.30 med Jupiter, Mars och Aldebaran längre upp åt höger.

3  Från södra Sverige ett bra tillfälle att se en mycket smal (2,3%) månskära. Titta lågt i nordost omkring 03.00, helst med fältkikare.

13-16 På morgnarna omkring 01.30 ser vi Jupiter stråla i ostnordost, men dessa dagar passerar också den femton gånger ljussvagare Mars förbi. Mars går från ett läge ovanför till höger till ett rakt åt vänster om Jupiter. Den 14/8 och 15/8 är planeterna mindre än en halv grad från varandra.

Mars nära Jupiter omkring klockan 01.30 den 15/8.

 

19-20 Fullmånen (i Vattumannen) den 19-20/7 syns väl från hela Sverige, i söder vid 01-tiden. Saturnus finns ett stycke ovanför till vänster, och Jupiter plus Mars tillsammans lågt i ostnordost

20/21 Saturnus nära ovanför till vänster om en nästan full måne, i sydsydost vid 01-tiden, och med Jupiter och Mars lågt i ostnordost. Månen kommer allt närmare Saturnus, och på morgonen sker en svårobserverad ockultation. Solen har i större delen av Sverige hunnit gå upp, och Saturnus är för ljussvag för att lätt synas på den ljusa himlen. I sydvästra Sverige är förhållandena lite bättre, men det krävs teleskop för att kunna följa förloppet. I Lund sker ockultationen klockan 05.35-06.26, i Göteborg 05.36-06.21.

25/26  En avtagande halvmåne rör sig nära under Plejaderna. Titta med fältkikare så syns både månen och hopens stjärnor. Vid 1-tiden syns paret i öster, med hopen till vänster. Månen närmar sig sakta, och syns som närmast nedanför till höger om hopen vid 4-tiden. Paret finns då högre upp i sydost, och himlen har börjat ljusna. Nedanför till vänster strålar Jupiter.

27/28  Sevärd gruppering med Mars och en tjock avtagande månskära. mellan Oxens horn, och med Jupiter längre åt höger, i ostnordost vid 01-tiden.Saturnus står nästan i söder

31 Vacker morgon med en avtagande månskära rakt ovanför Praesepe, i ostnordost omkring 03.30. Högre upp i Oxen strålar Jupiter, med Mars neråt åt vänster.