2023

Översikt 2023

Planeterna:

Som vanligt har vi egentligen bara två chanser att se Merkurius, på kvällar i början av april eller morgnar i slutet av september. Vid båda tillfällena syns också Venus, som har ett bra år som aftonstjärna under våren och morgonstjärna under hösten. Mars var i opposition i december 2022, och syns bra på kvällarna fram till midsommar. Jupiter syns på kvällarna fram till mitten av mars, och bildar kring 1 mars ett spektakulärt par med Venus. Sen kan man åter se Jupiter från oktober och året ut, med opposition den 3 november. Saturnus syns i januari, men sen inte förrän från någon månad innan oppositionen den 27 augusti.

Förmörkelser och ockultationer:

Inga ljusstarka stjärnor ockulteras under året av månen, däremot planeten Venus, på dagtid, den 9 november. Den partiella månförmörkelsen den 28/10 är minimal, men går att observera från hela Sverige.

Med tanke på att alla planeter visar sig rimligt väl, är detta nog sammantaget lite roligare än ett genomsnittsår. När det gäller astronomi i vårt klimat vet vi också hur ofta alla förutsagt intressanta vyer förblir osynliga bakom moln. Vad man i slutänden lyckas observera vet man aldrig, bara att det hjälper att veta vad man ska titta efter när molnen håller sig undan.

———————————————————————————-

Januari 2023

Tidigt på kvällarna kan vi se alla de tre yttre planeterna. Saturnus lågt i sydväst, en strålande Jupiter högre upp i söder, och en fortfarande ljusstark Mars ovanför Aldebaran i sydost. Venus kommer sedan fram nedanför Saturnus, och de möts den 22/1. Då är Saturnus synbarhet förbi, men kvällarna blir ännu vackrare med Venus som aftonstjärna.

3    Nära ovanför till vänster om en nästan full tilltagande måne syns den rödaktiga planeten Mars, i ostsydost omkring 17.30. Jupiter strålar i söder och Saturnus syns lågt i sydväst i en liten triangel med stjärnorna gamma och delta i Stenbocken.

6    Fullmånen står mitt Tvillingarna, i öster vid 19-tiden. Saturnus har just gått ner, men Jupiter strålar i sydväst och Mars lyser röd ovanför Aldebaran i sydost. 

10  Regulus (alfa i Lejonet) syns till höger om en oval avtagande måne, i öster omkring 21.30. Mars står högt i söder, medan Jupiter är på väg ner i västsydväst.

13/14  Efter midnatt kan vi se stjärnan Porrima (gamma i Jungfrun) nära ovanför en tjock avtagande halvmåne, lågt i ostsydost. Jupiter har gått ner, men Mars syns fortfarande fint i västsydväst, ovanför Aldebaran och Plejaderna.

15   På morgonen vid 6-tiden kan vi i söder se stjärnan Spica (alfa i Jungfrun) nära nedanför till höger om en avtagande halvmåne. Mars har precis gått ner i nordväst, men den  s.k. ”Sommatriangeln” (Vega+Deneb+Altair) har faktiskt gått upp i ostnordost

18   Från sydligaste Sverige syns stjärnan Antares (alfa i Skorpionen) nära nedanför till vänster om en avtagande månskära. Titta i sydsydost efter 06.45, gärna med fältkikare.

20-24   Intressanta kvällshimlar när Venus passerar förbi Saturnus. Titta mot horisonten i sydväst omkring 17.30 så är Venus uppenbar. I fältkikare syns också den betydligt svagare Saturnus, först ovanför till vänster, som närmast ovanför den 22/1 och sedan mer nedanför till höger. I norra Norrland får man titta tidigare, men med Venus som guide bör det även här gå att hitta Satunus.

schematisk utsikt åt sydväst den 23/1 omkring 17.30.

 

23   Ovanligt vacker kvällshimmel med en smal (5%) kommande månskära rakt till vänster om paret Venus/Saturnus. Titta med blotta ögat eller fältkikare, lågt i sydväst omkring 17.30. Högre upp i sydsydväst strålar Jupiter, och i sydost har man Mars ovanför Aldebaran.

24   Vacker kvällshimmel  i sydväst omkring 17.30, med en kommande månskära mitt emellan Venus/Saturnus och Jupiter.

25-26 Vackra sydvästhimlar före klockan 18,  med Venus nere vid horisonten och Jupiter ovanför till vänster (25/1) eller nedanför till höger (26/1) om en allt tjockare kommande månskära. Mars står högt i sydost, ovanför Aldebaran.

30-31 Mars högt i söder vid 19-tiden, ovanför till vänster (30/1) eller nedanför till höger (31/1) om en tilltagande oval måne. Venus har gått ner, men Jupiter strålar nere i sydväst.

Februari 2023

Fortsatt magnifika kvällshimlar, med Venus som kommer allt närmare Jupiter. Mars ljusstyrka har avtagit, men den lyser ännu starkare än de flesta stjärnor på himlen. Under Mars finns också vinterhimlens alla stjärnor.

6  Stjärnan Regulus gör inte mycket väsen av sig, nedanför till höger om en nästan full avtagande måne, i öster vid 20-tiden. Venus har gått ner, men Jupiter strålar i västsydväst och Mars och hela vinterhimlen syns mot söder.

11 Stjärnan Spica nedanför en avtagande oval måne, i söder vid 4-tiden på morgonen. Mars går då precis ner i nordväst.

15 Från södra Sverige kan vi se Antares ovanför till höger om en tjock avtagande månskära, i sydsydost före klockan 06.

21  Från sydligaste Sverige har vi chans att se en mycket smal (3,2%) kommande månskära lågt över horisonten i västsydväst, omkring klockan 18.30. Även utan måne är utsikten dramatisk, med Jupiter ovanför Venus lite högre upp.

 

22 Spektakulär kvällshimmel i västsydväst vid 19-tiden med en smal kommande månskära mitt emellan Venus och Jupiter. Högre upp i sydsydväst finns Mars, som ännu lyser starkare än Aldebaran.

23   Även denna kväll är västutsikten ovanligt vacker. En lite tjockare kommande månskära står nu ett stycke ovanför Jupiter och Venus, och mot söder har man hela vinterhimlen plus Mars.

 27-28  Venus närmar sig snabbt Jupiter, och de bildar ett slående par i väster efter klockan 19. Högre upp i sydsydväst syns Mars, ovanför till vänster (27/2) eller nedanför till höger (28/2) om en tjock kommande halvmåne, men det är Venus och Jupiter som stjäl showen.

 

Mars 2023

Efter sitt spektakulära möte med Venus i början av månaden blir Jupiter successivt svårare att se, och efter den 20/3 ungefär är den i praktiken försvunnen. Mars är betydligt ljussvagare, men den går lätt att se när den rör sig från Oxen till Tvillingarna.

 

Venus och Jupiter tätt ihop bland svaga stjärnor i Fiskarna. Även omgivande stjärnbilder är fattiga på ljusa stjärnor.

1-2  Venus och Jupiter tätt ihop på himlen, en ovanlig och spännande syn i väster efter klockan 19! Den 1/3 står Jupiter en dryg måndiameter till vänster om Venus, den 2/3 lika långt under. I söder och sydväst har vi Orion och vinterhimlen, inklusive Mars i Oxen och en tilltagande oval måne i Tvillingarna.

7  Vid 20-tiden ser vi fullmånen under Lejonet i ostsydost, på gränsen till Jungfrun. Venus strålar i väster, med Jupiter nedanför sig vid horisonten. Mars står ganska högt i sydväst, nu inte mycket ljusare än Aldebaran.

10  Spica ett stycke ovanför till höger om en avtagande oval måne, i sydost  vid 23-tiden.  Mars syns mellan Oxens horn i väster.

14   Från södra Sverige har vi ett bra tillfälle att se den sydliga  stjärnan Antares. Den står denna morgon omkring 04.30 mycket nära till höger om en avtagande tjock halvmåne i söder. Använd gärna fältkikare.

15-22  Vinterhimlen utan månstörning är ju en sevärdhet i sig, nu förstärkt med Mars, och med en strålande Venus i väster. Titta i sydväst före klockan 20.

23-24  Vackra kvällshimlar i väster vid 20-tiden, med en smal kommande månskära ett stycke nedanför till höger (23/3) eller närmare ovanför till vänster (24/3) om den strålande Venus. Längre åt vänster finns fortfarande Orion och vinterhimlen, med Mars i en stor triangel med Betelgeuze och Aldebaran.

25-26  Även de följande kvällarna är fina, med en tjockare månskära under Plejaderna (25/3) eller symmetriskt ovanför Plejaderna och Aldebaran (26/3), och med Venus, Mars och vinterhimlen som förut. Observera att det är sommartid fr.o.m. 26/3, dvs vi får nu vänta till efter 21.

28  Mars under en mager kommande halvmåne, i västsydväst omkring 21.30. Nedanför till vänster finns Orion och Sirius, och nedanför till höger den strålande Venus.