Oktober 2024

Fortsatt är tre planeter väl synliga, Saturnus på tidiga kvällar, Jupiter och Mars senare. Månen är extra svår att se som kommande, med stor sydlig deklination. I början och slutet av månaden kan vi fritt från månstörning se en fin vintergata.

1-8 Från en plats utan störande ljus, och med månen ur vägen, har vi goda tillfällen att studera vintergatans stora båge över himlen från sydväst till nordost. Titta så fort det blivit mörkt, omkring 20.15.

14 Saturnus mindre än en grad ovanför en stor oval måne, i sydsydost omkring 20.30. Det krävs fältkikare för att se planeten i det starka månskenet. Jupiter har precis gått upp i nordost.

17  Fullmåne, på gränsen mellan Fiskarna och Väduren, i sydost omkring 22.30. Saturnus står i söder, Jupiter i öster, och Mars lågt i nordost.

19  En stor oval måne passerar nära under Plejaderna, i öster vid 22-tiden. Jupiter strålar längre ner åt vänster, Mars har just gått upp i nordost, och Saturnus syns i söder. Det behövs fältkikare för att se Plejadstjärnorna i det starka månskenet.

20-21 Jupiter ett bra stycke nedanför till vänster (20/10) eller rakt till höger (21/10) om en avtagande oval måne, i öster vid 23-tiden. Saturnus syns i sydsydväst och Mars längre ner i ostnordost

23/24 Mars nedanför till höger om en avtagande tjock halvmåne, i ostnordost omkring 23.30. Jupiter strålar högre upp i öster, och Saturnus syns i sydsydväst.

Mars och månen under Castor och Pollux vid midnatt den 23-24/10.

 

28 Den avtagande månskäran står i ostsydost  vid 5-tiden. Med fältkikare syns stjärnan sigma i Lejonet intressant nära till vänster.

29-30 Vackra morgnar, med en smal (29/10) eller mycket smal (30/10) avtagande månskära, i ostsydost efter klockan 05. Mars står högt i sydsydost,  precis på fortsättningen av linjen Castor-Pollux, och i sydväst strålar Jupiter och hela vinterhimlen.