Kometer

En ljus komet på himlen har alltid setts som ett lite skrämmande omen. Den dyker upp utan förvarning, och har ett utseende som inte liknar något annat. Numera blir vi inte skrämda, men ändå fascinerade av detta vackra skådespel på stjärnhimlen. Kometer som fångats in i kortperiodiska banor blir ganska snabbt gamla och ”utgasade”, och det är egentligen bara Halleys berömda komet som är både förutsägbar och (ibland) storslagen. Vi som såg den i vuxen ålder 1986 hade dock maximal otur, eftersom det var den ogynnsammaste solpassagen under de mer än 2000 år som den observerats. (Nästa chans kommer inte förrän sommaren 2061).  Normalt måste en komet vara ”ny”, för första gången nära solen, för att bli riktigt ljusstark, och det innebär oftast att man bara har några månaders förvarning mellan upptäckt och bästa synbarhet. En sådan oväntad och vacker komet (West) syntes några marsmorgnar 1976. Mina bilder här (3 mars) gör den inte alls rättvisa, i verkligheten var den breda svansen synlig över halva himlen.

Problemet var att den var så praktfull bara under några få dagar. Därför hann den inte upptäckas av andra än redan intresserade amatörastronomer. Den mycket speciella kometen Hale-Bopp  utmärkte sig i stället för att kväll efter kväll våren 1997 ligga kvar i samma område av himlen och därigenom bli känd och beskådad av många fler människor. Här syns den (15 april) i Perseus på en bild från centrala Lund,  lätt synlig även på en ljus himmel. (Lägg märke till Plejaderna nere t.v.).

På senare år har det varit ganska ont om ljusstarka kometer, även om flera synts med blotta ögat och en del gett intressanta teleskopbilder. I juli 2020 kunde man från sydligare latituder se den vackra C/2020 F3 (NEOWISE) i all sin prakt. I Sverige blev sommarhimlen aldrig riktigt mörk, och kometen var bara nätt och jämnt synlig för blotta ögat. Med fältkikare var den tydligare, och syntes lätt på kamerabilder. Se vidare avsnittet Kometer(T) under Titta med teleskop! Men det är som sagt bara att vänta, nya kometer kommer hela tiden, nästa förhoppningsvis vid en bättre årstid…