Himlascener

Detta är min förutberäknade almanacka, som görs med lång framförhållning. Sedan uppdaterar jag den med aktualiteter, t.ex. ISS-passager, och lägger upp som Just nu på himlen.

Himlascener vill jag visa vad man kan se på stjärnhimlen med blotta ögat eller med en enkel fältkikare. Eftersom månen är så lätt att hitta använder jag oftast den som ”pekare”, när den passerar ljusstarka stjärnor eller planeter. Bilden här ovanför visar t.ex. stjärnan Spica nära till höger om månskäran på morgonen den 28 november 2005. Nere till vänster (över grannhusets tak) syns också planeten Jupiter. Eftersom himlen redan börjat ljusna syns inga svagare stjärnor. Och eftersom de flesta av oss bor i upplysta städer är det just sådana ljusstarka stjärnor och planeter som det oftast handlar om. (Bilden togs med en ganska primitiv digitalkamera, och nu femton år senare kan man ta liknande bilder med kameran i sin mobil…)

Varje år har en sammanfattning, men annars består almanackan av månadsvisa listor med datum när (framför allt) månen står nära någon ljusstark stjärna eller planet. Jag försöker hålla listan uppdaterad med minst ett halvårs framförhållning, och låter de inaktuella sidorna bli osynliga. De riktigt  gamla (2007-2019) finns här på ”gamla Astrokonsult”.