Aktuellt 1/4 – 1/5 2021

Normalt är mina  Just nu på himlen-sidor kopplade till förutsägelserna för ISS-passager, och motsvarar sällan månadssidorna på Himlascener. Denna månad är inga ISS-passager aktuella, så det skulle egentligen räcka att hänvisa till april-sidan på Himlascener. Denna är dock skriven långt i förväg (hela året 2021 var färdigt i februari 2020), så jag skriver ändå lite ny text nu när det känns aktuellt på riktigt.

Med sommartiden har stjärnskådande blivit ett ganska sent nöje, men åtminstone i södra Sverige blir det ännu mörkt. (I norra Norrland börjar de ljusa sommarnätterna redan i slutet av april). Månen är till en början ur vägen, och man kan få en sista glimt av Orion och vinterhimlen. De flesta planeterna befinner sig på fel del av ekliptikan, men Mars finns att följa ett bra tag till. Den rör sig snabbt uppåt vänster, och passerar 13-14/4 ”ekliptikans port” mellan Oxens horn, se Himlascener. På väg in i Tvillingarna når den sin nordligaste deklination, och fortsätter att hålla undan för solen. Den 26-28/4 passerar Mars nära ovanför den stora stjärnhopen M35, som man kan se om man tittar med en fältkikare.

I mitten av månaden är månen är tillbaka, med vackra himlar 14-17/4. Den 20/4 är månen halv nära Praesepe, men man måste ha fältkikare för att se hopen i det starka månskenet. Den passerar ganska långt ovanför Regulus den 22/4 och Spica den 25-26/4. Nästa natt (26-27/4) är det fullmåne och är efter den 29/4 är månen osynlig på kvällstid. För mer detaljer se Himlascener.

Nästa chans att se rymdstationen ISS kommer inte förrän i maj, men då blir det en ”dubbelserie” (morgon+kväll) som varar tre veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *