April 2021

I princip borde man i början av månaden kunna se den avtagande månen passera Ormbäraren och Skytten för att sedan träffa på Saturnus och Jupiter i Stenbocken. Eftersom det är vår är dock ekliptikans lutning helt fel för oss nordbor, och mötena med de stora planeterna sker inte förrän i soluppgången. I mitten av månaden har man fina kvällshimlar med en ung måne, som sen växer till full den 26/4.

2   Antares (alfa i Skorpionen) nedanför till höger om en trekvartsfull måne, i söder omkring 04.30.

13  Mars mitt emellan Oxens hornspetsar, beta och zeta, i det som brukar kallas ”ekliptikans port”. Titta i väster vid 22-tiden, så syns ännu Aldebaran och Plejaderna nedanför till höger och Orion till vänster.

14-15  Vackra kvällshimlar med en smal månskära nära horisonten den 14/4, en lite större nymåne mitt emellan Aldebaran och Plejaderna den 15/4. Titta i västnordväst efter 22.

17  Fin kvällshimmel i väster omkring 22.30, med Mars nära nedanför till höger om en tjock månskära. Nedanför till höger syns Aldebaran och Plejaderna, och nedanför till vänster är Betelgeuze på nedgång.

Kvällshimmel den 19 april, kappa Gem vid månen efter ockultation

19  Stjärnan kappa i Tvillingarna har ockulterats på ljus himmel, och efter 22.30 kan vi i fältkikare se den nära till höger om halvmånen och märka hur avståndet snabbt växer. Titta högt i västsydväst, nedanför Castor och Pollux. Längre ner i väster kan man också se Mars inom en måndiameter från stjärnan 132 Tauri (Oxen).

20 Halvmånen i samma fältkikarfält som stjärnhopen Praesepe. Titta mot månen med kikare så syns dels stjärnan gamma i Kräftan nära under månen, dels Praesepe lite längre ner, i västsydväst vid 23-tiden.

22  Regulus nedanför till höger om en trekvartsfull måne, i sydväst vid 23-tiden.

25/26  Spica ett nedanför till vänster om en nästan full måne, i söder kring midnatt.