Aktuellt 23/7-18/8 2023

Stjärnor igen

Nu börjar den spännande tiden när även de svagare stjärnorna återvänder, olika snabbt beroende på hur långt norrut man befinner sig. I Skåne kan man räkna med 1 augusti, i Stockholm kanske Perseiddatumet 12/8, medan man i Kiruna måste vänta till början av september innan man ser rimligt många stjärnor på nätterna. Från södra Sverige är det nu man ska spana efter vintergatan, och från den 10/8 är förhållandena idealiska. Kring midnatt ser vi vintergatans ljusaste delar nere i sydväst, och sedan bandet uppåt genom Örnen och Svanen. Månen är ur vägen också för Perseidmeteorernas maximum natten 12-13/8, och den som är ute minst en halvtimme på en mörk plats bör kunna se flera stycken.

Innan höstmörkret får man nöja sig med ett par planeter. Saturnus börjar sakta närma sig sin opposition (30/8), och syns som en ensam ljusprick lågt i sydost medan himlen ännu är ljus. Den står i Vattumannens stjärnbild, i ett område utan ljusstarka stjärnor. Jupiter går inte upp förrän efter midnatt, men är sedan den dominerande himlakroppen i öster på morgonhimlen. Den tilltagande månen (efter ny den 17/7) är svår att se på grund av eliptikans höstlutning, men fullmånen den1-2/8 går att se även från norra Norrland. Den 3-4/8 passerar månen förb Saturnus, och den 7-8/8 förbi Jupiter, se Himlascener. En extra smal och vacker avtagande månskära syns den 14/8, se igen Himlascener.

10 thoughts on “Aktuellt 23/7-18/8 2023

 1. Hej
  Jag bor i Stenkullen utanför Göteborg, och nu på morgonen kl 5 ser jag en klart lysande ”stjärna” i öster, ganska lågt Nu kl 6.15 har de flyttats sig en handbredd, (ursäkta mina något ovetenskapliga specifikationer) snett uppåt. Fotade med mobilen. Och den ser rund ut och med spiral format innehåll. Kan skicka bilder. Kan det vara Jupiter man ser?

 2. Hej !
  Just upptäckt Dina omfattande ,informativa sidor.Detta med anledning av planeten (Jupiter eller Saturnus ?) som nu 230804 lyser så starkt nära månen. Även i ”ljusskadade” Västra Frölunda går det inte att missa… Måste nu försöka ordna så att jag kan montera vanliga fält kikaren på ett stativ,,för att kunna skåda denna himlakropp utan skakningar….
  Arne Lindström

 3. Hej igen 😊 läste mer vad du skrev om Jupiter så borde väl vara Jupiter man ser nu i öster o plejaderna ligger en bit till vänster Jupiter.
  Mvh Bosse

 4. Jag såg, sent igårkväll i en ”millisekund”, ett stort (i förhållande med bilder jag googlat) lysande , stjärngult klot utan ”svans” som direkt slocknade.Uppfattade den som en stor tennisboll.
  Östra Jämtland.

  1. Hej Ewa, vore intressant att höra mer om var på himlen du såg fenomenet. En meteor som röde sig rakt mot dig är ju en möjlighet, eller planeten Jupiter direkt skymd av ett osynligt moln?

  1. Roligt att bli läst, och lite nyfiken på hur ni gör för att se någon natthimmel inifrån storstan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *