Augusti 2023

Som vanligt betyder augusti att det åter blir lite mörker och stjärnor, åtminstone i södra Sverige. Av planeterna kan vi se Jupiter och Saturnus, medan Mars finns för nära och på fel sida om solen. Venus rör sig snabbt förbi solen på väg att bli morgonstjärna

3/4  Saturnus ovanför till höger om en avtagande oval måne, i sydost kring midnatt. Jupiter lyser starkt lågt i ostnordost.

7/8  Jupiter nedanför till vänster om en tjock avtagande halvmåne, i öster efter midnatt. Saturnus syns i sydsydost.

9/10 Vid 01-tiden kan vi se en tjock avtagande månskära rakt ovanför Aldebaran i ostnordost. Plejaderna finns närmare ovanför till höger, och Jupiter mer rakt i öster. Saturnus syns lätt i sydsydost, bland de svaga stjärnorna i Vattumannen.

Vy mot öster den 14 augusti omkring 02.30. En tunn månskära under Castor och Pollux, och Jupiter högt i ostsydost.

14   Trevlig vy mot nordost omkring 02.30, med en smal (5%) avtagande månskära under Tvillingarna Castor och Pollux. Jupiter strålar i ostsydost, och Saturnus står i söder.

15-25 Från södra Sverige en tid utan månstörning när man kan se en fin vintergata. Först bara efter midnatt, men den 24/8 redan från klockan 23.

19-24 Jupiter passerar åt vänster förbi stjärnan sigma i Väduren, men den är såpass ljussvag att man inte ser den utan kikare så nära Jupiter. För den som har en bra fältkikare eller teleskop blir det intressanta syner med en ”extra måne” i ovanliga lägen jämfört med de fyra ”äkta”. Den 21-22/8 krävs teleskop för att urskilja stjärnan bara några bågsekunder under Jupiterskivan. Titta i öster kring midnatt.

30/31   Saturnus i opposition rakt ovanför fullmånen, i sydost omkring 23.30. Använd gärna en fältkikare för att se planeten i det starka månskenet. Jupiter strålar i öster.