Aktuellt 23/5 – 23/6 2023

Försommar

Himlen är för ljus för svagare stjärnor, men vi kan ännu se Venus och följa månens växlande utseende. Kring midnatt den 23-24/5 syns en fin månskära ovanför till vänster om den strålande Venus. Nästa kväll står månen rakt ovanför den mycket ljussvagare Mars. Ovanför Venus kan man ana Tvillingarna Castor och Pollux, och Mars lyser inte starkare än Castor. Från norra Norrland syns bara Venus och månen. Månen växer och rör sig framåt längs ekliptikan. Den 27-28/5 är den halv under Lejonet, och den 3-4/6 är det fullmåne lågt i Skorpionen. Från södra Sverige kan man med fältkikare försöka urskilja Antares nära under fullmånen, se Himlascener. Sedan är månen ganska osynlig, men från södra Sverige ser vi Venus lågt över horisonten i nordväst åtminstone fram till mitten av månaden. Med fältikare kan man också till vänster om Venus försöka se den 250 gånger svagare Mars. Venus närmar sig sakta, men når aldrig närmare än omkring 4 grader i månadsskiftet juni/juli. (Då är de dock i praktiken osynliga även från södra Sverige.) Omkring 23.30 den 21/6 är nymånen tillbaka ovanför till höger om Venus och den 22/6 finns den ovanför till vänster om en svårsynlig Mars. Dessa kvällar är det alltså läge för att (från södra Sverige) spana med fältkikare, lågt över horisonten i västnordväst.

Från södra Sverige kan man se ISS passera lågt och på ljus himmel den 23/5 omkring 23.40 och den 24/5 omkring 22.50, men den är sedan osynlig fram till början av juli. Se heavens-above för detaljer.

2 thoughts on “Aktuellt 23/5 – 23/6 2023

 1. Hej.
  Det är inget svar utan en fråga. Jag var medlem ..för 100 ljusår sedan i SAS….Svenska Astornomiska Sällskapet. Samtidig även i STAR. Jag har spegelteleskop här hemma (ca 1 m)…även en super bra kamera (Lumix)..men jag är 99 % radio intresserad….så för 40 år sedan blev jag medlem i den amerikanska S.A.R.A (Society of Amateur Radio Astronomers) lite senare i den Europeiska delen. ERAC, (European Radio Astronomers Club)..men den sistnämnda har upphört för ca 10 år ? sedan.
  Så jag är Amatör Radio Astronom….sedan 40 år tillbaka…observerar Solen På FHV frekvenser. Solen.. Månen…ensam. För 20 år sedan har även IR…(InfraRed) instrument…men…IR obsevation kräver klar himmel…och klar himmel har vi inte varje dag.
  Min fråga är: finns det amatör radio astronom i Sverige? och i Norden?
  Jag har en d.v.s ”1” amatör kollega..han bor i Nord Irland….(med ännu längre erfarenhet). vi ska börja samköra om ca 2 veckor.
  Annars en bra hemsida!

  MVH:
  Arpad (83,5).

  1. Hej Arpad, jag får erkänna att jag inget vet om detta. Men AstroSweden säljer radioteleskop, så du kan kanske höra med dem om vem som eventuellt köpt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *