Aktuellt 27/3-29/4 2023

Årets bästa kvälls-Merkurius

De nu (med sommartid) allt senare kvällarna domineras av Venus i väster, under Aldebaran och Plejaderna, och med Orion fortfarande synlig till vänster. Den 28/3 kan vi se en mager halvmåne nära ovanför Mars, i västsydväst efter klockan 21.  Månen blir sedan större och ljusare för var kväll fram till påskfullmånen den 5april. Den 6 april står månen nära ovanför till vänster om Spica, men försvinner sedan snart från kvällshimlen. Nedanför till höger om Venus kan vi också i perioden 1-15 april se Merkurius. Titta omkring 21.15-21.45 lågt nere över horisonten i västnordväst, så syns den som en ensam stjärna. Mellan 8 och 13 april finns Venus i närheten av Plejaderna så att kvällsutsikten blir extra fin, se bild på Himlascener. Mars rör sig åt vänster i Tvillingarna, fortfarande lika ljusstark som Pollux. Den står den 3/4 symmetriskt ovanför paret eta och my, och passerar den 14/4 nära under epsilon(Mebsuta), se igen Himlascener.

Omkring 21/4 kan man från södra Sverige spana efter den smala nymånen, och 22 och 23 april syns den från hela landet. Särskilt 23/4 är västutsikten vacker, men månen nära ovanför Venus. Den 25/4 har månen nått Mars, och den 29/4 Regulus, se Himlascener.

Rymdstationen ISS är precis vid slutet av en serie kvällspassager, och den som jämför med förra aktuellt-sidan ser att passagetiderna (för Värnamo) som jag gav då var bortåt en kvart tidigare än de korrektare

datum    tid       höjd               datum     tid       höjd
27/3     20.35     27                  28/3     21.23     16
29/3     20.35     20

Stationens omloppsbana sjunker kontinuerligt på grund av atmosfärsbromsning, och måste med oregelbundna mellanrum höjas (med extra raketimpulser). Det lönar sig alltså att stämma av mot heavens-above för helt aktuella data.  En ny serie ISS-passager börjar först i maj, se nästa Aktuellt.

8 thoughts on “Aktuellt 27/3-29/4 2023

 1. Hej Staffan,

  Låg i sängen igår kväll vid klockan 23 och kollade rakt söder ut. Där var det en stark stjärna (?) som flimrade och rörde sig oregelbundet snabbt fram och tillbaka, uppåt och nedåt. Skulle vilja beskriva det som att den hoppade. Såg ut som att den ”kastade” ur sig någonting också. Studvis var den även mörk. Jag såg detta med blotta ögat. Vad kan jag ha sett för någonting?
  Tack på förhand!

  /Oskar

  1. Hej Oskar, Jag är osäker på vilken stjärna du såg. Spica stod mer i söder men är inte jättestark, Arkturus mer upp åt vänster, mycket starkare. Men sen är det vårt öga som spelar spratt med oss och just kan få en stjärna att se ut att röra sig snabbt hit och dit.

 2. Hej Staffan,
  Står och ser ut över kvällshimlen. Månen är en skära. Och snett under den (typ kl5) är en stark ljusprick.
  Innan hade jag nöjt mig med att njuta. Men sedan jag hittade din sida blir jag nyfiken på att veta ”ljuskällan” till pricken.
  Strax söder om Värnamo.
  Tack för en bra sida.

  1. Hej Bodil, roligt att du hittat hit! Det är Venus där under månen, en vacker syn som jag förstås nämnde i det aktuella ”Just nu på himlen”.

 3. Hej, OK, jag ser ingen annan nära. Men har heller aldrig sett Venus så stor och skarpt lysande.

  1. Venus är fenomenalt stark när man ser den på mörk himmel, du kan fortsätta att se den en månad till.

 4. Hej, såg igår kväll, från Sundbyberg, 22.15-22.45 ganska stor ljus prick i vnv c:a 10 gr. över horis., som mycket långsamt rördes mot norr. Stabilt ljus, större än Venus, och rörelse. Vad var detta, tro? Juice?
  MVH
  Jonny Taflin

  1. Hej Jonny,
   Det är ju precis Venus du beskriver, sakta på väg ner längre norrut. För du såg väl inte Venus samtidigt??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *