Aktuellt 29/7-25/8 2020

Mörk himmel igen

Julis astronomiska höjdpunkt, komet NEOWISE, blir nu snabbt svagare, och kan inte längre ses med blotta ögat. Med fältkikare eller kamera bör den vara observerbar någon vecka till, när den rör sig i Berenikes hår fram mot gränstrakterna mellan Björnvaktaren och Jungfrun. Man kan spana efter den så snart det blivit någorlunda mörkt, dvs i södra Sverige nu före midnatt. Månen är ett extra problem i sammanhanget, eftersom den redan är 75% full och kommande. Det är alltså även av detta skäl bråttom med kometspaningen.

Planetmässigt står Jupiter och Saturnus bra till (men lågt!) i söder vid 23-tiden. Månen syns nära Jupiter 1/8, nära Saturnus 2/8, och efter full 3/8 börjar den sakta avta. Den 8-9/8 står en trekvartsfull måne rakt till höger om Mars, lågt i öster omkring 23.30, och följande kväll står den nedanför till vänster om den röda och ljusstarka planeten. Venus är morgonstjärna, och kan ses lågt i nordost redan från klockan 02. Den 15/8 ser man en avtagande månskära ovanför till höger om Venus, den 16/8 rakt vänster om planeten, se Himlascener.

Efter ungefär 10/8 har vi månfria kvällar, och från södra Sverige kan man passa på att se på vintergatans ljusaste delar nere i Skytten och Skorpionen, med Jupiter och Saturnus som extra utsmyckning till vänster. Dagarna kring den 12/8 kan man också som vanligt spana efter Perseidmeteorer. Man ser oftast fler när Perseus står högre på himlen efter midnatt, men i år har då också månen gått upp och stör lite. Den är dock bara ca 39% belyst den 12-13/8, och ännu mindre de följande nätterna. Den 21/8 är månen tillbaka på kvällshimlen, och efter den 25/8 är det slut med vintergatsstudierna.

14 thoughts on “Aktuellt 29/7-25/8 2020

 1. Hej!
  Jag bor i Stockholm och skulle vilja se vintergatan. Jag har inget problem med att ta mig en bit utanför. Har du tips på några ställen i Stockholm där vintergatan syns soom bäst.

 2. Hej !
  Just nu såg jag ett ”fenomem ”på himlen.
  En lång ljuskedja som rörde sej från väster mot öster.Såg nästan ut som en massa tågvagnar som gick på räls.Klockan var 02:46.
  Vi bor en mil söder om Oskarshamn.
  Undrar så vad dett kunde ha varit.
  Tacksam om ni kan ge mej en förklaring via mail.
  Mvh Ewa

  1. Hej Ewa,
   Det var en serie av nyss uppskjutna ”Starlink”-satelliter. Under någon vecka efter uppskjutningen kommer hela ”tåget” tätt ihop, innan det glesar ut sig. Du hade tur, men astronomer i allmänhet är lite upprörda över att det ska komma tusentals fler. Se avsnittet Jordsatelliter.

   1. Det dråpliga var att jag inte upptäckte starlinken på
    himmeln fört utan som en spegelbild i vattnet.Natten var alldeles stilla inte en krusning på vattenytan.

 3. Hej Jag har sett en samling av ljuspunkter kl 22 i sydväst och kl 03 Vad är det? Jag bor i Hyssna Västra Götaland.

  1. Hej Marie,
   Du får nog beskriva lite mer konkret vad du ser. Var det likadant i sydväst klockan 22 och klockan 03?!

   1. Det är en stark ljuspunkt (stjärna) i mitten som omges av svagare och mindre ljuspunkter (stjärnor) som en cirkel. Ja, det var på samma ställe båda klockslagen. ”Stora Björn” hade flyttat på sig norrut till kl 03, var i väster kl 22

    1. Jag förstår nog inte alls vad du syftar på, särskilt om du såg det åt samma håll 5 timmar senare, då ju himlen rört sig nästan ett kvarts varv?

     1. Precis, det vara det jag också har tänkt på…..säkert inga stjärnor

 4. Hej! Den första stjärnan ( vid 22-tiden)jag ser varje kväll är en starkt lysande stjärna i västsydväst. Den är helt ensam och höjden är cirka 30-40 grader. Vilken är det?

 5. Hej! Rakt i öster ganska nära horisonten en väldigt stor och stark ljuspunkt, fast och strålande vitt sken. Jag tog bilder ca kl 03, men ni vet hur mycket bättre ögat är än kameran, särskilt min kamera. Eftersom inget ni skriver om vad som händer på himlen nu passar in, tänker jag på någon supernova.

  1. Hej Fredrik, det är förstås Venus du ser, nu fin morgonstjärna efter våren som spektakulär aftonstjärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *