Augusti 2020

I södra Sverige kommer nu stjärnorna tillbaka, och från Skåne kan man i mitten av månaden se vintergatan medan månen är borta. Paret Jupiter/Saturnus är iögonenfallande på kvällshimlen, men står lågt i Skytten. Mars är röd och ljusstark, och går upp allt tidigare inför oppositionen i oktober. På morgonhimlen blir Venus en allt bättre Morgonstjärna.

1/2 En nästan full måne syns i söder omkring 23.30, med Jupiter nära ovanför och Saturnus lite längre till vänster. Mars har just gått upp i öster. Väntar man till klockan 2 har även Venus gått upp i ostnordost.

8/9  Omkring 23.30 ser vi i öster en trekvartsfull måne med Mars till vänster. Jupiter och Saturnus står så högt de kommer i söder, men tyvärr vid eller under horisonten sett från nordligaste Norrland.

Vintergatan sedd från sydligaste Sverige, den 15 augusti omkring 23.30. Tre planeter är också uppe.

 

Morgonvyn den 16 augusti omkring klockan 03

15-16 Omkring klockan 3 kan vi i ostnordost se Venus med en fin månskära ovanför till höger (15/8) eller rakt till vänster (16/8). Mars strålar i sydsydost, medan Jupiter och Saturnus gått ner. I norra Norrland får man titta vid 1-tiden, men himlen är ändå mycket ljus.

28-29   När det blir mörkt efter 22 ser man en ganska full måne i söder. Den 28/8 står Jupiter nära och Saturnus lite längre upp åt vänster från månen, den 29/8 har man Saturnus nära och Jupiter längre upp åt höger. Mars strålar rött och starkt lågt nere i öster. I norra Norrland är månen osynlig, men man kan möjligen få syn på Jupiter och Saturnus precis vid horisonten