Aktuellt 1/2-28/2 2020

Eftersom detta aktuellt råkar sammanfalla med månaden finns mycket redan beskrivet i Himlascener, så jag hänvisar dit för detaljer. Där står dock inget om ISS, som ännu några kvällar kan ses passera på kvällshimlen. Banan ändras sakta hela tiden, framför allt av atmosfärisk inbromsning, och den uppmärksamme märker att de Värnamo-tider jag angav i förra Aktuellt nu ändrats med några minuter:
1/2   18.36   27              2/2   17.48   30
3/2   18.37   20              4/2    17.50   24

Annars är det Venus som dominerar de tidiga kvällarna, och förstås månen, som redan är halv natten 1-2/2. Den blir snabbt allt mer dominerande, passerar Aldebaran 3-4/2 och är full ovanför Regulus den 9/2. Sen ska man passa på att spana efter Merkurius under en halvbra (men årets bästa) kvällssynlighet ca 5-15/2. Med Venus som vägvisare kan man titta nere åt höger vid horisonten vid 18-tiden, så bör man kunna se Merkurius, lättast i början av perioden. När månen försvunnit från kvällshimlen (efter den 13/2 ungefär) kan man beundra Orion och vinterhimlen som nu står som bäst till i söder vid 20-tiden. Vackrast blir det sen med tillägg av Venus och nymånen 26-28/2.

På morgonhimlen kan man från sydligaste Sverige börja spana efter Mars och Jupiter, lättast när den avtagande månskäran passerar förbi den 18/2 och 19/2.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *