Aktuellt 4/6-10/7 2018

Midsommarljust

Nu är himlen som allra ljusast, och i norra Sverige är det inte mycket mer än månen man lätt kan se. Bor man i södra delen av landet kan man också titta efter en intressant rad av ljusstarka planeter. Venus är fortsatt Aftonstjärna, men den blir allt svårare att se på den ljusa kvällshimlen. Om man kräver att Venus ska vara två grader över horisonten med solen 6 grader under så syns den i Stockholm fram till 24 juni, i Göteborg till 13 juli och i Malmö ända till 6 augusti. Om man låter Venus gå ner och väntar tills det blivit som mörkast omkring klockan 01, har man i stället grovt sett Jupiter i sydväst, Saturnus i söder och Mars lågt i sydost. Månen passerar dem efter midsommar i tur och ordning, se Himlascener för juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *