Mars 2024

Av planeterna är det nu bara Jupiter vi kan se på kvällarna. På grund av ekliptikans ogynnsamma lutning är Mars, Venus och Saturnus osynliga på morgonhimlen, men i slutet av månaden kommer Merkurius bästa kvällssynlighet för året. I början av månaden är vinterhimlen fin utan månstörning.

3  Från södra Sverige kan vi se stjärnan Antares nära till vänster om en tjock avtagande halvmåne, i söder vid 5-tiden på morgonen.

11  Från södra Sverige har vi denna kväll en bra chans att se en mycket smal (3%) nymånskära. Titta lågt i väster omkring 19.15, gärna med fältkikare.

13 Vacker kvällshimmel med Jupiter till vänster om en kommande månskära, i väster vid 21-tiden. Längre åt vänster syns Orion och vinterhimlen ännu fint.

Merkurius den 23 mars omkring 19.45

15-31 Merkurius har nu årets bästa kvällssynlighet. Titta omkring 19.30 i början av intervallet, 20.00 i slutet (=21.00 sommartid den 31/3), så syns Merkurius lågt över horisonten i västnordväst, nedanför till höger om Jupiter.

16  Halvmånen passerar nära under beta Tauri, Oxens övre hornspets. Vid 21-tiden syns den rakt under stjärnan i västsydväst, men redan vid 22-tiden tydligt mer ner åt vänster. Använd gärna fältkikare.

24-25  Månen är så gott som full i Jungfrun båda dessa kvällar. Den exakta fullmånen inträffar osynligt från Sverige på förmiddagen den 25/3, och från t.ex. USA kan man se en halvskuggeförmörkelse.

26 En nästan full avtagande måne passerar mycket nära stjärnan Spica, lågt i sydost omkring 21.30. Månen är så ljusstark att det behövs en fältkikare för att se stjärnan bara en måndiameter nedanför till höger.

31 Ett bra tillfälle att från södra Sverige se den sydliga stjärnan Antares. Vid 5-tiden syns en oval måne lågt i söder med Antares ett stycke ovanför till höger. Använd gärna fältkikare.