April 2024

Den enda synliga planeten är fortfarande Jupiter, men den går ner allt tidigare, och försvinner för säsongen i slutet av månaden. Den avtagande månskäran passerar i början av månaden förbi Saturnus, Mars och Venus, men på grund av ekliptikans vårlutning helt osynligt från Sverige. Nymånen den 8 april ger en total solförmörkelse över bl.a. USA, och från och med 10/4 kan vi sedan mycket bättre följa månens gång längs ekliptikan. 

Nymåne med total solförmörkelse, synlig bl.a. i ett band över östra USA. För den som inte upplevt detta högdramatiska skådespel kan det vara värt  en USA-resa för att få chansen se det, även om väderutsikterna vid denna årstid inte är optimala. Varje solförmörkelseresa är en chansning, men om vädret samarbetar är det en storvinst.

10 Vacker kvällshimmel med Jupiter nedanför till vänster om en smal kommande månskära, i västnordväst vid 22-tiden.

11 Ny vacker himmel före klockan 22.30, med Jupiter lågt i västnordväst och ovanför till vänster en månskära nära Plejaderna.

Västerhimlen den 11/4 omkring kockan 22

 

15  Den kommande halvmånen i ett lustigt läge som tredje stopp efter Castor och Pollux, högt i västsydväst före klockan 22. Jupiter har ännu inte gått ner i västnordväst.

18  Regulus nedanför till höger om en kommande oval måne, i sydsydväst vid 22-tiden. Jupiter går då precis ner i västnordväst.

20/21  En observatör med teleskop kan från en stor del av Sverige se månen ockultera stjärnan beta i Jungfrun. Månen är 91% belyst och stjärnan inte särskilt ljusstark, så utan kikare märks ingenting. Det är i första hand stjärnans försvinnande bakom månens obelysta rand som vi kan observera, medan utträdet bakom den ljusa randen är svårt att se. I sydvästra Sverige syns månen passera ovanför stjärnan, medan det längre norrut blir en ockultation enligt följande tidtabell.

Stockholm                     23.33-00.06

Östersund                     23.25-23.59

Luleå                             23.21-00.08

Kiruna                           23.17-00.04

22/23 Stjärnan Spica nedanför till vänster om en nästan full måne, i söder kring midnatt. Månen kommer allt närmare, och vid 3-tiden krävs nog fältkikare för att se stjärnan i månskenet. Då står paret i sydväst, och från södra Sverige syns samtidigt stjärnan Antares lågt i söder.

23/24 Fullmåne i Jungfrun, mellan Spica och alfa i Vågen.

27 Från södra Sverige kan vi med fältkikare se Antares nära ovanför till höger om en avtagande oval måne, lågt i söder vid 3-tiden.