Aktuellt 2/2-25/2 2022

Farväl till Jupiter

Före klockan 18 kan vi fortfarande se Jupiter lågt i västsydväst, men efter 10/2 är den i praktiken osynlig. Den som bor i Skåne med fri horisont åt sydväst kan försöka se en mycket smal månskära den 2/2. Titta nere vid horisonten under Jupiter omkring 17.50, helst med fältkikare. Annars får vi vänta till 3/2, när en vacker skära syns ovanför till vänster om Jupiter. Sedan växer månen kväll för kväll, och börjar redan 8/2 som halv dominera vinterhimlen. Den passerar mellan Aldebaran och Plejaderna den 9/2, syns under Pollux den 13/2, och står som full den 16/2 rakt ovanför Regulus. Som avtagande passerar den 19/2 nära Porrima (gamma i Jungfrun), och från Norrland blir det även en ockultation, se Himlascener. Från 20/2 är de tidiga kvällarna månfria, och Orion och Sirius blir åter huvudaktörer. Glöm inte att också från dem följa vintergatans stora båge genom Perseus, Cassiopeia och Cepheus ner till Svanen i nordväst.

Planeten Mars har hunnit så långt från solen att den borde vara synlig på morgnarna, men ekliptikans vårlutning gör den i praktiken osynlig. Venus går att se som morgonstjärna lågt i sydost vid 6-tiden, men bara för att den ligger ett stycke ovanför ekliptikan. Den 24/2 vid 5-tiden kan man från södra Sverige se stjärnan Antares nära nedanför den avtagande halvmånen i sydsydost.

 

5 thoughts on “Aktuellt 2/2-25/2 2022

 1. Hej!
  Jag och min fru tjivas om vad som synes ost/sydost på morgonen vid 06:30-tiden (9/2). Höjden är ca 35-40% från horisonten upp på himlavalvet så relativt lågt skulle jag säga.
  Jag hävdar det är en stjärna (vet dock ej vilken så berätta gärna! :)) medans min fru hävdar det är en planet. Jag menar det inte kan vara en planet pga solen går upp bakom/bredvid ljuspunkten och trots lite googling så blir vi dessvärre inte klokare.
  Det är en mycket stark ljuspunkt, kanske Sirius kan vara en kvalificerad gissning?
  Vi bor i Östergötland i höjd med Mjölby – kanske kan vara bra information för er som är proffs 😉

  Tack på förhand!
  Vänligen
  Magnus & Mia

  1. Hej Magnus och Mia!
   Det borde ju vara Venus ni ser, men den står lågt i sydost, faktiskt bara så där 6 grader över horisonten. Högre upp i ostsydost finns Altair (höjd 23 grader) och Vega (höjd 57 grader), men den stora ljusstyrkan pekar ju definitivt på Venus.

 2. Att himlascenen är så förutsägbar i sin förändring gör mig förundrad , nu när allt annat i framtiden är så osäkert. Kan du säga att de astronomiska fenomenen någonsin upprepas i sitt samspel? (Att planeternas banor är konstanta förstår jag , men himlascenen feb 2022, återkommer den någonsin?) mvh Birgitta

  1. Himmelsmekaniken är ju en av de få områden där man faktiskt kan förutsäga framtiden mycket exakt. Planeternas banor ändrar sig sakta hela tiden, när de stör varandra genom sin gravitationspåverkan, och även om ändringarna är små så är de inte periodiska. Kort sagt, himlascenerna upprepar sig aldrig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *