Aktuellt 8/6-6/7 2020

Sommarplaneter

På den ljusaste sommarhimlen ser man inte mycket av stjärnor, men när det är som mörkast klockan 01 kan man från södra Sverige se Jupiter och Saturnus lågt i sydost. Natten 8-9/6 (efter klockan 01) kan man spana efter månen, så syns planeterna nära ovanför. Mars håller sig först ännu undan, men den 13/6 omkring 02.30 pekas även den ut av månen. Himlen är redan mycket ljus när paret går upp, och utom i sydligaste Sverige behöver man nog en fältkikare för att se Mars nära ovanför den avtagande halvmånen. I början av juli går Mars upp vid 1-tiden, och från södra och mellersta Sverige kan man då se tre ljusa planeter: Utom Mars lågt i öster har man Jupiter och Saturnus nästan i söder, men även de ganska lågt.

Efter passagen nära solen den 3/6 går Venus inte lätt att se som morgonstjärna förrän i slutet av juli. Det slumpar sig dock så att den på midsommaraftons förmiddag den 19/6 faktiskt ockulteras av månen. Detta är spännande och ovanligt, men sker så nära solen på himlen att man måste ha teleskop för att se det, se tidtabell och detaljer på Himlascener. Det dröjer också till slutet av juni innan man lätt ser månen igen. Den är halv 27-28/6, och ökar sedan i fas kväll för kväll, men hela tiden lågt på himlen. Den 5-6/7 har den gått ett varv och står som full åter nära Jupiter och Saturnus. Jupiter syns rakt ovanför månen, med Saturnus lite till vänster, men på grund av det starka månskenet är det bäst att använda fältkikare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *