Aktuellt 31/7-3/9 2019

Vintergata och Perseider

Med augusti kommer stjärnhimlen tillbaka, åtminstone i sydligaste Sverige. Där kan man från mörka platser kring midnatt se vintergatan sträcka sig upp från Skytten (med Saturnus) lågt i söder och upp genom Örnen och Svanen. Sedan kommer månen och stör mellan omkring 10/8 och 22/8, men därefter är det åter läge för vintergatan, nu även i Svealand och södra Norrland. (I norra Norrland får man vänta till september innan himlen är tillräckligt mörk). Liksom vintergatan kräver Perseidmeteorerna mörk himmel och lite tålamod. Man får lägga sig bekvämt tillrätta och vänta, men på en halvtimme eller så bör man se några stycken. För att slippa störande månsken är det i år bäst att gå ut några dagar innan det klassiska maxdatumet 12/8. Den 12-13/8 går månen inte ner förrän vid 2-tiden, när det redan börjar ljusna, och senare blir det ännu värre.

Inga planeter står riktigt bra till, men har man fri sikt åt söder kan man från södra halvan av Sveriget åtminstone se Saturnus. Jupiter syns tidigt på kvällarna, och från sydligaste Sverige kan man se Merkurius i gryningen kring 15/8, se Himlascener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *