Aktuellt 6/6-12/7 2019

Sommarljust

Nu är nätterna som allra ljusast, och i norra Sverige är det inte mycket annat än månen man lätt kan se. Jupiter och Saturnus står båda långt i söder av ekliptikan, och kommer inte ens över horisonten i norra Norrland. Jupiter är i opposition den 10 juni, och lyser starkt lågt i sydsydost vid midnatt. Saturnus är ljussvagare och står till en början sämre till på himlen. Den kommer till sin opposition en månad senare (9/7), och står då symmetriskt till vänster om Jupiter i söder vid midnatt. Månen börjar synas som en smal skära 6-7/6, passerar nära ovanför Regulus den 8-9/6 och växer sedan från natt till natt. Den 12-13/6 finns den ovanför Spica, och den 16-17/6 som full nära Jupiter. Den 18-19/6 har den hunnit fram till Saturnus, och är efter midsommar ganska osynlig. Inte förrän omkring 7/7 ser vi den åter som en tjock skära, och den är halv ovanför Regulus 9-10/7. Se även Himlascener för juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *