Aktuellt 3/4-7/5 2019

Farväl till vinterhimlen

I början av april kan vi fortfarande se Orion och Sirius på väg ner i sydväst när det sent omsider(sommartid!) blir mörkt. Den vanliga fina synen med Aldebaran och Plejaderna blir ännu bättre när också Mars passerar mellan dem. Senare på kvällarna har vi vårstjärnbilderna Lejonet och Jungfrun i söder, men vinterns Capella och Procyon konkurrerar starkt i väster. En fin månskära kan ses redan 7 april, och de nästa två kvällarna syns den nära Mars och Aldebaran. Den missar zeta Tauri den 10 april, är halv i Tvillingarna den 12:e och full i Jungfrun den 19:e. Se vidare Himlascener.

De två stora planeterna, Jupiter och Saturnus finns lågt i söder längs ekliptikan. I slutet av april går Jupiter upp vid 1-tiden, men för att se Saturnus måste man stiga upp vid 3-tiden eller så, eftersom det sen börjar ljusna. Månen passerar dem successivt 23-26 april, se Himlascener.

I början av maj närmar sig Mars ’ekliptikans port’, och står den 6/5 nästan mitt emellan Oxens hornspetsar. Den 7/5 finns också en smal månskära under Mars, se Himlascener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *