Aktuellt 9/11-29/11 2018

Måne och planeter (bakom novembermolnen…)

Sett från södra Sverige dröjer sig Saturnus envist kvar på kvällshimlen. Den 11/11 bildar den ett fint par med nymånen, men man måste vara ute före 17.30. Månen växer sedan från kväll till kväll, och finns nära Mars den 15/11 och 16/11. Fullmånen den 23/11 passerar Hyaderna och Aldebaran, men man måste ha fältkikare för att se stjärnor i det starka månskenet.

På morgnarna i november kommer nu Venus fram som strålande Morgonstjärna, och som ytterligare rolighet syns den i en vecka (11-19/11) inom ett par grader från Spica i Jungfrun. Titta lågt i sydost vid 6-tiden, så syns de allt bättre från dag till dag. Venus håller sig nära Spica hela månaden, och när den avtagande månen nått Regulus den 29/11 blir det en fin morgonsyn, se Himlascener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *