Aktuellt 17/4-9/5 2018

Vårkvällar med Venus

På de ljusa vårkvällshimlarna strålar Venus i västnordväst, extra förgylld av nymånar den 18/4 och 19/4. Månen vandrar sedan vidare och passerar sevärt nära ovanför Regulus den 24/4, fältkikare behövs! Jupiter går upp i sydost vid 23-tiden, innan Venus gått ner, så att man en stund har dessa dominerande himmelsljus nästan mitt emot varandra. Den 29 april är månen full, och den 30:e kan man se den nära Jupiter. Se Himlascener för april.

För att se Mars och Saturnus får man stiga upp otrevligt tidigt, före klockan 3. Som lockbete kan man ha månen, som passerar den 5/5 och 6/5, se Himlascener för maj. På den tidiga morgonhimlen kommer den 10/5 en serie ISS-passager, som jag återkommer till i nästa Aktuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *