Aktuellt 11/2-3/3 2018

Aldebaran-ockultation och morgonplaneter

Fram till den 17/2 ungefär kan man efter 19 på kvällarna se vinterhimlen kring Orion helt utan måne. Den 18-20/2 är nymånen trevligt smal, men från 21/2 och framåt blir månskenet allt mer påtagligt. Den 23/2 ska man dock absolut titta på halvmånen, eftersom den faktiskt passerar rakt över Aldebaran. Utom en mycket marginell ny chans nästa månad (se Himlascener för mars) dröjer det minst 15 år innan detta kan hända igen, och förhållandena är gynnsamma, särskilt längst i norr. I södra Sverige har det inte hunnit bli mörkt, men genom en fältkikare ser man lätt den ljusstarka stjärnan till vänster om månen en stund före klockan 18. Tiden för försvinnandet beror på orten, och några exempel finns på Himlascener. När stjärnan kommer fram igen är himlen mörk, och man bör så småningom kunna se den tätt till höger om månen.

 

Stiger man upp före klockan 5 kan man från hela Sverige se Jupiter stråla i söder. I södra Sverige ser man också Mars och (kanske) Saturnus längre ner i sydost. Saturnus står först mycket lågt, men stiger högre och närmare Mars för varje morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *