Aktuellt 10/8-6/9 2018

Astronomi igen!

Med augusti har stjärnorna kommit tillbaka åtminstone i södra Sverige, och det är en upplevelse att kring midnatt gå ut på någon mörk plats och se vintergatan sträcka sig upp från sydsydväst med en skenbar förankring i Saturnus. En ovanligt ljusstark och röd Mars finns lite till vänster, men båda planeterna står lågt, och syns knappt alls i mellersta och norra Norrland. Dagarna kring den 12/8 är det också som vanligt en god chans att se Perseidmeteorer, men man får ha tålamod att hålla utkik någon halvtimme eller så.

Planetmässigt missgynnade norrlänningar kan trösta sig med en partiell solförmörkelse den 11/8 som är större ju längre norrut man befinner sig och helt osynlig söder om Linköping, se Himlascener.

Månen håller sig undan fram till ungefär 18/8, men stör sedan vintergatstittandet allt mer. Den 17/8 kan man tidigt på kvällen från södra Sverige få en sista skymt av Jupiter nedanför halvmånen. Månen passerar sedan Saturnus den 20/8 och Mars den 23/8 och är i stort sett full både 25/8 och 26/8. Den avtagande månen syns bra på efternatt och morgnar och passerar Hyaderna den 3/9, se Himlascener.

I slutet av augusti och början av september kan man se Merkurius lågt i ostnordost omkring 04.30-05.00. Den 6/9 står den bara en grad från Regulus, men troligen synligt bara från sydligaste Sverige, se Himlascener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *