Januari 2024

Tidigt på kvällarna kan vi fortfarande se Saturnus lågt i sydväst, med den strålande Jupiter högre upp i söder. Lite senare på kvällarna kan vi njuta av den vackra vinterhimlen, men efter den 17/1 stör månen alltmer. Från sydligaste Sverige kan vi på morgnarna i början av månaden se både Venus och Merkurius.

1-10  Från södra Sverige kan vi omkring 07.15 på morgnarna se Venus lågt i sydost, och från Skåne kanske även Merkurius, se nedan.

5     Före sju kan vi i söder se stjärnan Spica (alfa i Jungfrun) nära till höger om en smal halvmåne, och längre ner i sydost den strålande Venus. Från sydligaste Sverige ser vi omkring 07.15 även stjärnan Antares (alfa i Skorpionen) rakt under Venus, och Merkurius på samma höjd längre åt vänster.

8   Efter sju kan vi från södra Sverige se en avtagande månskära lågt i sydsydost, med en strålande Venus ett stycke upp åt vänster. Från Skåne kan vi under dem ana Antares, och längre till vänster Merkurius.

Scehmatisk bild av himlen den 14/1 omkring 17.30

14  Vacker kvällshimmel vid 18-tiden med Saturnus nära till höger om en kommande månskära i sydväst. Jupiter strålar högre upp i söder, och i ostsydost är Orion och vinterhimlen på väg upp.

18  Jupiter nära nedanför till vänster om en tjock halvmåne, i söder omkring 17.30. Saturnus har ännu inte gått ner i sydväst.

20  En kommande oval måne lyser så starkt att det inte märks att den i början av kvällen står nära nedanför till vänster om Plejaderna. Titta med fältkikare så syns hopens stjärnor!

25  Fullmånen står mitt i Kräftan, i ostsydost vid 20-tiden. Jupiter strålar i sydsydväst, och däremellan finns vinterhimlens alla ljusstarka stjärnor.

27  Regulus (alfa i Lejonet) nära nedanför till höger om en nästan full avtagande måne, i öster vid 20-tiden. Jupiter strålar i sydsydväst.