Februari 2024

De första dagarna av månaden kan vi ännu se Saturnus, men den försvinner sedan i skymningsljuset. Kvällens planet är annars Jupiter, som strålar i ett annars stjärnfattigt område i Väduren, medan Venus, Mars och Merkurius är osynliga nära solen på morgonhimlen. Under första halvan av månaden ser vi vinterns spektakulära stjärnhimmel utan månstörning.   

1  Stjärnan Spica finns nära nedanför till vänster om en oval avtagande måne, i sydsydväst vid 6-tiden. Från sydligaste Sverige syns stjärnan Antares lågt i sydsydost.

5  Från södra Sverige kan man se Antares nära ovanför till höger om en tjock avtagande månskära, i sydsydost efter klockan 06.

11-12 Vackra kvällshimlar med en smal kommande månskära i västsydväst omkring 18.30. Jupiter strålar högre upp i sydväst, och i sydsydost har vi Orion och vinterhimlen.

14-15  Jupiter syns den 14/2 ovanför till vänster och den 15/2 nedanför till höger om en tjock kommande månskära, i sydväst omkring klockan 19. I söder finns den fina vinterhimlen.

I fältkikare ser man hur oväntat liten månen är i relation till Plejaderna.

16  Plejaderna nära ovanför halvmånen, i sydväst vid 20-tiden. Titta gärna med fältkikare så syns stjärnhopen tydligt.

23  Fullmånen rakt ovanför stjärnan Regulus, i sydost omkring 21.30. Orion syns fint i sydväst, och Jupiter strålar i väster.

28/29  Stjärnan Spica syns ovanför till höger om en oval avtagande måne när de gått upp i ostsydost vid 23-tiden. Jupiter går precis ner i västnordväst.