Januari 2023

Tidigt på kvällarna kan vi se alla de tre yttre planeterna. Saturnus lågt i sydväst, en strålande Jupiter högre upp i söder, och en fortfarande ljusstark Mars ovanför Aldebaran i sydost. Venus kommer sedan fram nedanför Saturnus, och de möts den 22/1. Då är Saturnus synbarhet förbi, men kvällarna blir ännu vackrare med Venus som aftonstjärna.

3    Nära ovanför till vänster om en nästan full tilltagande måne syns den rödaktiga planeten Mars, i ostsydost omkring 17.30. Jupiter strålar i söder och Saturnus syns lågt i sydväst i en liten triangel med stjärnorna gamma och delta i Stenbocken.

6    Fullmånen står mitt Tvillingarna, i öster vid 19-tiden. Saturnus har just gått ner, men Jupiter strålar i sydväst och Mars lyser röd ovanför Aldebaran i sydost. 

10  Regulus (alfa i Lejonet) syns till höger om en oval avtagande måne, i öster omkring 21.30. Mars står högt i söder, medan Jupiter är på väg ner i västsydväst.

13/14  Efter midnatt kan vi se stjärnan Porrima (gamma i Jungfrun) nära ovanför en tjock avtagande halvmåne, lågt i ostsydost. Jupiter har gått ner, men Mars syns fortfarande fint i västsydväst, ovanför Aldebaran och Plejaderna.

15   På morgonen vid 6-tiden kan vi i söder se stjärnan Spica (alfa i Jungfrun) nära nedanför till höger om en avtagande halvmåne. Mars har precis gått ner i nordväst, men den  s.k. ”Sommatriangeln” (Vega+Deneb+Altair) har faktiskt gått upp i ostnordost

18   Från sydligaste Sverige syns stjärnan Antares (alfa i Skorpionen) nära nedanför till vänster om en avtagande månskära. Titta i sydsydost efter 06.45, gärna med fältkikare.

20-24   Intressanta kvällshimlar när Venus passerar förbi Saturnus. Titta mot horisonten i sydväst omkring 17.30 så är Venus uppenbar. I fältkikare syns också den betydligt svagare Saturnus, först ovanför till vänster, som närmast ovanför den 22/1 och sedan mer nedanför till höger. I norra Norrland får man titta tidigare, men med Venus som guide bör det även här gå att hitta Satunus.

schematisk utsikt åt sydväst den 23/1 omkring 17.30.

 

23   Ovanligt vacker kvällshimmel med en smal (5%) kommande månskära rakt till vänster om paret Venus/Saturnus. Titta med blotta ögat eller fältkikare, lågt i sydväst omkring 17.30. Högre upp i sydsydväst strålar Jupiter, och i sydost har man Mars ovanför Aldebaran.

24   Vacker kvällshimmel  i sydväst omkring 17.30, med en kommande månskära mitt emellan Venus/Saturnus och Jupiter.

25-26 Vackra sydvästhimlar före klockan 18,  med Venus nere vid horisonten och Jupiter ovanför till vänster (25/1) eller nedanför till höger (26/1) om en allt tjockare kommande månskära. Mars står högt i sydost, ovanför Aldebaran.

30-31 Mars högt i söder vid 19-tiden, ovanför till vänster (30/1) eller nedanför till höger (31/1) om en tilltagande oval måne. Venus har gått ner, men Jupiter strålar nere i sydväst.