Februari 2023

Fortsatt magnifika kvällshimlar, med Venus som kommer allt närmare Jupiter. Mars ljusstyrka har avtagit, men den lyser ännu starkare än de flesta stjärnor på himlen. Under Mars finns också vinterhimlens alla stjärnor.

6  Stjärnan Regulus gör inte mycket väsen av sig, nedanför till höger om en nästan full avtagande måne, i öster vid 20-tiden. Venus har gått ner, men Jupiter strålar i västsydväst och Mars och hela vinterhimlen syns mot söder.

11 Stjärnan Spica nedanför en avtagande oval måne, i söder vid 4-tiden på morgonen. Mars går då precis ner i nordväst.

15 Från södra Sverige kan vi se Antares ovanför till höger om en tjock avtagande månskära, i sydsydost före klockan 06.

21  Från sydligaste Sverige har vi chans att se en mycket smal (3,2%) kommande månskära lågt över horisonten i västsydväst, omkring klockan 18.30. Även utan måne är utsikten dramatisk, med Jupiter ovanför Venus lite högre upp.

 

22 Spektakulär kvällshimmel i västsydväst vid 19-tiden med en smal kommande månskära mitt emellan Venus och Jupiter. Högre upp i sydsydväst finns Mars, som ännu lyser starkare än Aldebaran.

23   Även denna kväll är västutsikten ovanligt vacker. En lite tjockare kommande månskära står nu ett stycke ovanför Jupiter och Venus, och mot söder har man hela vinterhimlen plus Mars.

 27-28  Venus närmar sig snabbt Jupiter, och de bildar ett slående par i väster efter klockan 19. Högre upp i sydsydväst syns Mars, ovanför till vänster (27/2) eller nedanför till höger (28/2) om en tjock kommande halvmåne, men det är Venus och Jupiter som stjäl showen.