December 2023

Jupiter och Saturnus är fortsatt väl synliga på kvällstid, även om Saturnus går ner allt tidigare. Venus är fortfarande morgonstjärna, och börjar även den sjunga på sista versen. Mellan 5/12 och 15/12 ungefär håller sig månen borta från kvällshimlen, så att vi kan njuta av vinterns fina stjärnhimmel.

3/4  Stjärnan Regulus rakt under en tjock avtagande halvmåne, i öster kring midnatt. Jupiter strålar i sydväst, och Orion och vinterhimlen syns mot söder.

9-10 Vackra morgonutsikter mot sydost omkring 06.30, med en avtagande månskära till höger om (9/12) eller långt under (10/12) Venus.

17  Saturnus ovanför till vänster om en tjock tilltagande månskära, lågt i sydsydväst omkring 17.30. Jupiter strålar högre upp i sydost.

22  Jupiter nära nedanför till höger om en tilltagande oval måne, i sydost omkring 17.30. Saturnus syns i sydsydväst, medan Orion börjar gå upp i öster.

26/27 En vinterfullmåne på ovanligt hög deklination, högt i söder kring midnatt och över horisonten hela dygnet för alla orter norr om Östersund.

31  På nyårsaftonens kväll kan vi se stjärnan Regulus ett stycke ovanför till höger om en oval avtagande måne, i öster vid 22-tiden. Jupiter strålar i sydväst, och däremellan finns Orion och vinterhimlen.