Allmänt 2023

Planeterna:

Som vanligt har vi egentligen bara två chanser att se Merkurius, på kvällar i början av april eller morgnar i slutet av september. Vid båda tillfällena syns också Venus, som har ett bra år som aftonstjärna under våren och morgonstjärna under hösten. Mars var i opposition i december 2022, och syns bra på kvällarna fram till midsommar. Jupiter syns på kvällarna fram till mitten av mars, och bildar kring 1 mars ett spektakulärt par med Venus. Sen kan man åter se Jupiter från oktober och året ut, med opposition den 3 november. Saturnus syns i januari, men sen inte förrän från någon månad innan oppositionen den 27 augusti.

Förmörkelser och ockultationer:

Inga ljusstarka stjärnor ockulteras under året av månen, däremot planeten Venus, på dagtid, den 9 november. Den partiella månförmörkelsen den 28/10 är minimal, men går att observera från hela Sverige.

Med tanke på att alla planeter visar sig rimligt väl, är detta nog sammantaget lite roligare än ett genomsnittsår. När det gäller astronomi i vårt klimat vet vi också hur ofta alla förutsagt intressanta vyer förblir osynliga bakom moln. Vad man i slutänden lyckas observera vet man aldrig, bara att det hjälper att veta vad man ska titta efter när molnen håller sig undan.