November 2022

Utom Jupiter lyser nu också Mars starkare än någon stjärna. Även Saturnus är väl synlig, men lyser inte alls så starkt. Månen pekar ut planeterna i början av månaden, med fullmåne 8/11. Om man vill ha mörk natt får man vänta till den 18/11 eller så, och kan då på kvällarna följa vintergatans båge från öster till väster, med Cassiopeia och Perseus högt i söder.

1 Saturnus ovanför till vänster om halvmånen, i söder omkring 18.30. Jupiter strålar i sydost, medan Mars just gått upp i nordost.

4 Jupiter ovanför till vänster om en ganska full (85% kommande) måne, i sydsydost omkring 19.30. Saturnus syns nere i sydsydväst, medan den röda Mars fortfarande finns mellan Oxens horn nere i ostnordost.

11 Mars nära till höger om en ganska full (89% avtagande) måne, i ostnordost omkring 19.30. Jupiter strålar i sydsydost och en svagare Saturnus syns nere i sydsydväst.

16/17 Regulus nedanför till höger om en avtagande halvmåne, i öster efter midnatt. Mars strålar högt i sydsydost, Jupiter lågt i västsydväst.

Himmelspanorama vid midnatt 16-17/11

 

20 Månens bana passerar nu under Porrima, efter ockultationerna tidigare i år. Titta med fältkikare omkring 06.00, så syns stjärnan nära ovanför till vänster om månskäran i sydost.

21 Spica nedanför till höger om månskäran, i sydost vid 6-tiden. Mars strålar på himlen i väster.

22 Smal månskära lågt i sydost omkring 06.30. Mars strålar fortfarande i väster.

29 En månad har gått, och Saturnus syns åter ovanför till höger om en mager halvmåne, i söder vid 17-tiden. Jupiter strålar  i sydost och Mars rött och starkt nere i ostnordost.