Maj 2022

För de flesta en ganska tråkig månad på stjärnhimlen eftersom det dels (med sommartid) dröjer till sent innan det blir mörkt, och dels vårens himmel är fattig jämfört med vinterns. Det finns heller inga planeter att titta på, bortsett från en sista glimt av Merkurius i början av månaden och möjligen första glimtar av Saturnus och Jupiter i slutet. Sydvästsvenskar råkar ha det lite roligare, med bl.a. en ockultation och början på en månförmörkelse.

1 Från sydligare latituder är morgonhimlen extra sevärd, med Saturnus längst upp, sen en svagare Mars, och så himlens två ljusstarkaste objekt, Venus och Jupiter i ett tätt möte. Om man från södra Skåne vill försöka se detta möte krävs fältkikare och en helt fri horisont mot öster. Om man tittar i det starka gryningsljuset omkring klockan 04.45 bör man se Venus med en svagare Jupiter drygt en halv måndiameter ovanför till höger. Saturnus och Mars syns inte alls på den ljusa himlen.

2  Spännande kvällshimmel med en tunn månskära, så Merkurius och till sist Plejaderna på en horisontell rad lågt över horisonten i nordväst. Titta omkring 22.45, gärna med fältkikare. Från Norrland får man titta senare, och längst i norr syns nog inget av Plejaderna.

Principbild av Merkurius mellan månskäran och Plejaderna, på kvällen den 2 maj.

 

3-4 Fina månskäror med jordsken lågt i nordväst under Capella den 3-4/5 och 4-5/5. Titta omkring midnatt, senare från Norrland.

9/10 Regulus nedanför till vänster om en tjock halvmåne, i västsydväst kring midnatt. I norra Norrland är himlen otrevligt ljus, och det kan behövas fältkikare för att se stjärnan.

12/13 Stjärnan Porrima syns nära till vänster om en 87% tilltagande måne, i sydväst klockan 01. Månen närmar sig alltmer, och vid 3-tiden sker liksom i februari en ockultation, men lågt över horisonten och i Norrland på alldeles för ljus himmel. Från södra Sverige kan man med teleskop försöka se ockultationen. I Malmö sker den ca 03.00, i Göteborg och Stockholm snarare 02.56.

15/16 Fullmånen står i söder vid 1-tiden, och från större delen av Sverige har den hunnit gå ner klockan 04.28 när en månförmörkelse börjar. Sett från sydvästra Sverige sker nedgången dock lite senare, så i princip kan en observatör i Malmö eller Göteborg med fri sydvästhorisont se ett tydligt bett i månens vänstra rand innan den försvinner.

16/17 Med fältkikare kan man från södra Sverige se stjärnan Antares nedanför till vänster om en nästan full måne, i söder omkring 01.30.

21/22 Från sydligaste Sverige kan man se en tjock halvmåne gå upp i sydost omkring 03.15.  På den ljusa himlen kan man ana Saturnus ovanför till vänster, och om man väntar till 03.30 även Jupiter lågt i öster.