Januari 2022

I början av månaden kan vi se Jupiter och Saturnus tidigt på kvällarna, och från sydligaste Sverige också Merkurius. Redan kring 15/1 försvinner Saturnus från kvällshimlen, medan Venus samtidigt dyker upp som (dålig) morgonstjärna lågt i sydost. Även Mars finns i närheten, men den är för ljussvag för att lätt synas. Den fina vinterhimlen syns utan månstörning en vecka i början och en vecka i slutet av månaden.

4   Från sydligaste Sverige kan man omkring 17.00 nedanför till höger om Jupiter, lågt över horisonten i sydväst, se en smal månskära. Rakt ovanför månskäran finns Saturnus. Från övriga Sydsverige ser man bara Jupiter och Saturnus, och från övre Norrland bara Jupiter.

5   Ovanför till vänster om en fin månskära, i sydsydväst vid 17-tiden, strålar Jupiter, och längre ner åt höger kan man också se den svagare Saturnus.

6  Jupiter rakt till höger om månskäran, i sydsydväst vid 17-tiden. Längre ner åt höger syns Saturnus.

Schematisk bild av kvällshimlen den 6 januari. De ganska svaga stjärnorna ligger i Vattumannen och Stenbocken.

 

7-13  Från sydligaste Sverige kan man med fältkikare se Merkurius i samma synfält som Saturnus, lågt i sydväst omkring 17.00-17.15. Den ljusstarkare Merkurius finns nedanför till höger, och närmar sig till ett minsta avstånd av 3,4 grader den 12/1.

13  En 85% full måne står denna kväll mellan Aldebaran och Plejaderna, högt i söder vid 21-tiden.

17  Fullmånen syns som steg tre på linjen CastorPollux-månen, i ostsydost vid  21-tiden. Den lyser dock så starkt att det är svårt att se de båda Tvilling-stjärnorna.

20  Regulus rakt till höger om en ännu ganska full (92%) avtagande måne, i öster vid 21-tiden.

26  På morgonen omkring 06.50 ockulterar månen den intressanta glesa dubbelstjärnan Zubenelgenubi (alfa i Vågen).  Om man tittar med fältkikare omkring 06.30 så bör man se stjärnparet till vänster om den belysta halvan av månen. Själva ockultationen kräver ett teleskop för att synas vid månens ljusa rand. Liksom vid en solförmörkelse kommer månskuggan från väster, så ockultationen sker 06.48 i Göteborg men dröjer till 06.54 i Stockholm, och himlen är redan ljus. När stjärnorna kommer fram igen bakom den mörka randen går solen strax upp.

28  Från södra Sverige kan man se Skorpionens huvud med stjärnan Antares nedanför till höger om en avtagande månskära, i sydsydost omkring 06.30. Längre åt vänster har också en strålande Venus gått upp.