April 2022

Planetmässigt ännu en för svensk del frustrerande månad. Fyra ljusstarka planeter finns uppradade väster om solen, väl synliga från t.ex. Medelhavsområdet, men osynliga härifrån. Det positiva är att den femte ljusa planeten, Merkurius, har en fin kvällssynlighet i närheten av Plejaderna.

3-5 Fina västhimlar vid 22-tiden, med Orion på väg ner och en successivt bredare månskära med vackert jordsken. Den smala skäran den 3/4 syns lågt i västnordväst, den lite bredare (4/4) rakt under Plejaderna, och den lite för breda mellan Plejaderna och Aldebaran den 5/4.

9 Tjock halvmåne som tredje nedslag på linjen CastorPollux-månen, i västsydväst vid 22-tiden.

12 Regulus nedanför till höger om en 82% full måne, i sydsydväst omkring 22.30. Aldebaran och Plejaderna syns fortfarande fint i västnordväst, rakt under Capella.

16 Fullmåne med stjärnan Spica rakt till höger, lågt i sydost vid 22-tiden.

18-30 Från stora delar av Sverige kan man under ett par veckor se Merkurius lågt över horisonten i nordväst. När det börjar bli mörkt har vi den vanliga trevliga vårutsikten med Aldebaran och Plejaderna, men nu också med Merkurius nedanför till höger om Plejaderna. I början av perioden kan man titta omkring 21.45, och sedan 5-6 minuter senare för varje kväll Plejaderna sjunker och Merkurius stiger, och mellan 28/4 och 1/5 är de en spännande fältkikarsyn. Det blir ännu bättre när månen kommer förbi 2/5, se maj-listan. Från norra Norrland är Merkurius alltid knepig, men 20-27 april kring midnatt borde det fungera även här. En fältkikare är alltid till stor hjälp.

Schematisk kvällsbild 23 april

 

20  Från södra Sverige kan man se Antares rakt till höger om en för stark (85% avtagande) måne, i söder omkring 03.30. Använd fältkikare!