September 2021

I början av månaden kan man ostörd av månen se vintergatan som bäst, men i norra Norrland får man vänta på mörkret till efter midnatt. Både Jupiter och Saturnus står bra till i Stenbockens stjärnbild, men även nu är Norrland missgynnat med Saturnus otrevligt lågt.

1/2  Stjärnan Mebsuta (epsilon i Tvillingarna) ockulteras på morgonsidan av en avtagande månskära, så inträdet bakom den ljusa randen är svårt att se utan teleskop. Det intressanta är stjärnans plötsliga uppdykande bakom den mörka randen, som man kan se i en vanlig fältkikare. Månen står ungefär i öster, och Orion har just gått upp nedanför till höger. Tabellen ger tidpunkten för några orter, men i norra Norrland har det redan börjat ljusna.

Lund              03.05
Göteborg       03.09
Stockholm      03.11
Östersund      03.18
Luleå              03.23
Kiruna            03.27

Utsikt mot Tvillingarna i öster den 2 september omkring 03.45. Månen är nära Mebsuta, och kommer den 3 september att finnas vid kappa Gem.

3   Nästa morgon kan man när det börjar ljusna efter klockan 04 se stjärnan kappa i Tvillingarna nära till vänster om månskäran, men den följande ockultationen sker på ljus himmel.

16-18 Månen passerar förbi Jupiter och Saturnus. Den 16/9 finns Saturnus ovanför till vänster om en 80% full måne, med Jupiter längre till vänster. (Norr om Umeå kommer månen denna kväll inte över horisonten.) Den 17/9 finns Saturnus till höger och Jupiter snett ovanför till vänster om en 90% full måne, och den 18/9 har man Jupiter nära ovanför till höger med Saturnus längre bort från den bländande månen. Titta i söder vid 23-tiden.

26  Aldebaran under en trekvartsfull avtagande måne, lågt i ostnordost vid 22-tiden. Jupiter strålar i söder, med Saturnus nedanför till höger.

29/30 Tvillingarna Castor och Pollux symmetriskt till vänster om en knappt halv måne, i nordost kring midnatt.