Februari 2021

Månen börjar månaden i nedan, så det är fritt fram att se på vinterhimlen under tidiga kvällar. Mars rör sig framåt i ekliptikan, och passerar ibland nära svagare stjärnor (se nedan). Nymånen syns igen omkring 15/2, och döljer stjärnhimlen alltmer medan den växer till full den 27/2.

2    På morgonen vid 6-tiden står en trekvartsfull måne mycket nära ovanför stjärnan Porrima (gamma i Jungfrun) i sydväst, men det behövs nog fältkikare för att se stjärnan i det starka månskenet.

3   Spica (alfa i Jungfrun) ett stycke under månen i sydsydväst vid 6-tiden.

5-6  I fältkikare kan man se den svaga stjärnan pi i Väduren mindre än en måndiameter från Mars. Den 5/2 syns den rakt till vänster, den 6/2 under och lite till höger om planeten. Titta i sydväst vid 20-tiden.

Antares under månen på morgonen den 6 februari

Från södra Sverige kan man se Antares (alfa i Skorpionen) under en tjock månskära i sydsydost vid 6-tiden.

15-17  Mars passerar åter nära en svag stjärna i Väduren, delta Arietis. Titta med fältkikare så syns stjärnan ovanför till vänster om Mars den 15/2, ovanför till höger den 16/2 och rakt till höger om planeten den 17/2, i sydväst vid 20-tiden. Passa också på att beundra vinterhimlen med Orion i söder.

18  Mars syns ovanför en knappt halv måne, i västsydväst vid 21-tiden.

19  Halvmånen står denna kväll mitt emellan Aldebaran (till vänster) och Mars (till höger), vilka båda är rödaktiga  och ungefär jämnstarka, i sydväst vid 20-tiden. Plejaderna finns symmetriskt ovanför Mars och månen.

20   Aldebaran rakt under en tjock halvmåne. Plejaderna och Mars finns till höger, Orion och Betelgeuze till vänster, i sydväst vid 20-tiden.

26  Regulus nedanför till höger om en nästan full måne, i ostsydost vid 20-tiden.