December 2021

Venus gör under december ett kort gästspel som Aftonstjärna, och de tidiga kvällarna blir ovanligt fina när den syns tillsammans med Jupiter och Saturnus. I början och slutet av månaden kan man se stjärnhimlen ostörd av månen.

1   Fin morgon i sydost före 06.30 med stjärnan Spica nära nedanför till höger om den avtagande månskäran.

Smal avtagande månskära i sydost före 06.30. Orion går ner i väster.

Tre planeter plus månen den 7 december vid 17-tiden.

7-9 Ovanliga kvällar vid 17-tiden, med måne och tre planeter! Lågt i sydväst syns den strålande Venus, längre upp åt vänster finns Saturnus, och ännu ett stycke upp mot söder Jupiter. Dessa kvällar passerar också månen förbi i ett växlande mönster. Den 7/12 finns en månskära till vänster om och lika lågt som Venus. Den 8/12 har vi månen till vänster om Saturnus och nedanför till höger om Jupiter, och den 9/12 syns en tjock månskära nedanför till vänster om Jupiter. Från norra Norrland får man titta redan vid 16-tiden, men Venus är ändå osynlig.                     

17  Aldebaran nedanför en nästan full måne, i öster vid 17-tiden. Venus håller på att gå ner, men vi ser Jupiter och Saturnus i sydsydväst                           

24 Regulus under en trekvartsfull måne i sydväst vid 06-tiden på morgonen. Om man tittar med fältkikare ser man stjärnan eta i Lejonet (som ockulterades i november) nära ovanför månen, som närmast just kring 06.00.

28  Stjärnan Spica rakt under en mager halvmåne, i söder omkring 06.30.

30-31 Fin avtagande månskära i sydsydost (30/12) eller mycket lågt i sydost (31/12), före klockan 7.