April 2020

Den strålande Venus rör sig i början av månaden nästan rakt genom Plejaderna, vilket förstås är en spännande och vacker syn, som det sen dröjer åtta år innan vi kan se igen. Månen är full den 8/4, och försvinner sedan gradvis från kvällshimlen, där det fortfarande är Venus som stjäl showen medan vinterns stjärnor går ner för säsongen. De tre morgonplaneterna Mars, Jupiter och Saturnus syns fortfarande bara från sydligaste Sverige.

1-2  Mars nära under Saturnus, med Jupiter till höger. Synligt bara från sydligaste Sverige, lågt i sydost omkring klockan 05.20.

2-4 Venus står den 2/4 nära under, den 3/4 mitt i, och den 4/4 nära ovanför till vänster om  Plejaderna. Titta gärna med fältkikare på denna spektakulära konjunktion!

10-20 Vinterhimlens gradvisa farväl förgylls av en strålande Venus ovanför Hyaderna och Plejaderna. Det blir mörkt allt senare, i norra Norrland efter midnatt.

Västerhimlen den 15 april omkring klockan 23.

15  Den som bor i allra sydligaste Sverige kan se en intressant syn lågt i sydost omkring 04.30. Nära ovanför den avtagande halvmånen finns Jupiter, och nära ovanför till vänster Saturnus. Om man väntar en kvart kommer också Mars upp, lite längre ner till vänster.

25 Fin månskära till höger om Aldebaran, med Venus ett stycke ovanför. I södra Sverige kan man titta i västnordväst omkring 22.30, längre norrut efter 23. I norra Norrland är himlen för ljus för att man ska se annat än Venus.

26  Fin månskära nedanför till vänster om Venus, i nordväst efter klockan 23.