November 2020

De tidiga kvällarna domineras av paret Jupiter/Saturnus som under månaden kommer allt närmare varandra. Mars börjar minska i ljusstyrka, men är fram till den 20/11 ljusare än Sirius och väl synlig en stor del av natten. När månen försvunnit efter den 11/11 kan man kring midnatt se vinterns fina stjärnhimmel. På morgonsidan gör Merkurius ett ovanligt fint gästspel under Venus.

2-3  Aldebaran syns ganska långt från en nästan full måne, nedanför till vänster den 2/11 eller nedanför till höger den 3/11. Titta lågt i ostnordost omkring 18.30. Jupiter och Saturnus är på väg ner i sydsydväst, medan Mars strålar högre upp i sydost.

3-23  Merkurius syns ovanligt bra till vänster nedanför Venus vid 6-tiden på morgnarna i november. I början av perioden (3/11-8/11) får man titta lite tidigare, och har stjärnan Spica nära till höger, lika lågt över horisonten i ostysdost. Senare är det Venus som bildar olika mönster med Spica, medan Merkurius är ensam nere vid horisonten.

13 Vacker och intressant morgonsyn i ostsydost omkring 06.00. Nedanför till vänster om Venus finns en smal nymåne, rakt under Venus står Spica, och nere mot horisonten åt vänster syns Merkurius.

Vacker morgon den 13 november omkring klockan 6

14  Spica, rakt under Venus, och Merkurius, nedanför till vänster, syns från större delen av Sverige. Den som bor i Skåne och vill ha en större utmaning kan försöka få syn på den mycket tunna månskäran fem grader nedanför till vänster om Merkurius. Man får antagligen vänta till omkring 06.30 och behöver en fältkikare på den ljusa himlen.

17  Denna morgon är Spica som närmast Venus, fyra grader nedanför till höger. Merkurius syns fortfarande bra nere vid horisonten i ostsydost, strax efter 6.

19  Vacker kvällsvy med Jupiter och Saturnus nära ovanför en tjock månskära. Titta lågt i sydsydväst omkring 17.30. Mars står högre upp i sydost.

Schematisk bild av den tidiga kvällshimlen den 19 november

25  Mars ett stycke ovanför till vänster om en ganska full måne, i sydost omkring 17.30. Jupiter och Saturnus kommer allt närmare varandra, lågt i sydsydväst.

30  Aldebaran skymtar nedanför till höger om fullmånen, i ostnordost efter klockan 17. Mars står högre upp i sydost, men det är paret Jupiter/Saturnus som drar blickarna till sig lågt i sydsydväst.