Juli 2020

Sommarnätterna fortsätter ett tag till, men det finns ljusstarka planeter att se på. Jupiter och Saturnus är båda i opposition, men på låg deklination så att de är svåra att se från Norrland. Mars är ljusstark och röd, och står högre upp på himlen. I slutet av månaden kan man också börja se Venus som morgonstjärna.

5/6  Från södra Sverige kan man se en nästan full måne i sydsydost kring midnatt, med Jupiter rakt ovanför och Saturnus lite till vänster. I södra Norrland är himlen mycket ljus, och längst i norr är det midnattssol (plus att månen inte kommer över horisonten…).

11/12  Från södra Sverige ser man vid 1-tiden en halvmåne lågt i öster, med Mars nära ovanför. Jupiter och Saturnus lyser längre upp i söder. Om man väntar till efter  02.30 går även Venus upp i ostnordost, men på en mycket ljus himmel. Om man tittar på Venus med en fältkikare kan man kanske också se Aldebaran bara en grad nedanför.

17  Från södra Sverige kan man omkring 02.30 se en vacker syn i ostnordost, med Venus nära under månskäran. Tittar man med fältkikare ser man också Aldebaran till höger i fältet. I ostsydost finns Mars och i sydsydväst Jupiter och Saturnus.

Schematisk bild av månen, Venus och Aldebaran den 17 juli omkring 02.30.