Aktuellt 29/7-25/8 2020

Mörk himmel igen

Julis astronomiska höjdpunkt, komet NEOWISE, blir nu snabbt svagare, och kan inte längre ses med blotta ögat. Med fältkikare eller kamera bör den vara observerbar någon vecka till, när den rör sig i Berenikes hår fram mot gränstrakterna mellan Björnvaktaren och Jungfrun. Man kan spana efter den så snart det blivit någorlunda mörkt, dvs i södra Sverige nu före midnatt. Månen är ett extra problem i sammanhanget, eftersom den redan är 75% full och kommande. Det är alltså även av detta skäl bråttom med kometspaningen.

Planetmässigt står Jupiter och Saturnus bra till (men lågt!) i söder vid 23-tiden. Månen syns nära Jupiter 1/8, nära Saturnus 2/8, och efter full 3/8 börjar den sakta avta. Den 8-9/8 står en trekvartsfull måne rakt till höger om Mars, lågt i öster omkring 23.30, och följande kväll står den nedanför till vänster om den röda och ljusstarka planeten. Venus är morgonstjärna, och kan ses lågt i nordost redan från klockan 02. Den 15/8 ser man en avtagande månskära ovanför till höger om Venus, den 16/8 rakt vänster om planeten, se Himlascener.

Efter ungefär 10/8 har vi månfria kvällar, och från södra Sverige kan man passa på att se på vintergatans ljusaste delar nere i Skytten och Skorpionen, med Jupiter och Saturnus som extra utsmyckning till vänster. Dagarna kring den 12/8 kan man också som vanligt spana efter Perseidmeteorer. Man ser oftast fler när Perseus står högre på himlen efter midnatt, men i år har då också månen gått upp och stör lite. Den är dock bara ca 39% belyst den 12-13/8, och ännu mindre de följande nätterna. Den 21/8 är månen tillbaka på kvällshimlen, och efter den 25/8 är det slut med vintergatsstudierna.

2 thoughts on “Aktuellt 29/7-25/8 2020

  1. Hej! Rakt i öster ganska nära horisonten en väldigt stor och stark ljuspunkt, fast och strålande vitt sken. Jag tog bilder ca kl 03, men ni vet hur mycket bättre ögat är än kameran, särskilt min kamera. Eftersom inget ni skriver om vad som händer på himlen nu passar in, tänker jag på någon supernova.

    1. Hej Fredrik, det är förstås Venus du ser, nu fin morgonstjärna efter våren som spektakulär aftonstjärna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *